Biblioteca "Onisifor Ghibu", expoziţie virtuală

Fănuş Neagu-norocul limbii române

„Agrea spectacolul vieții. A fost un fenomen în felul lui. Fănuș Neagu este un noroc al limbii române și nu îi înțeleg pe cei care l-au marginalizat. Era un scriitor care citea, un cititor atent. Alături de Bănulescu și Preda, Neagu este un prozator esențial, al gândirii. A reinventat literatura, în felul lui inimitabil. Era un personaj la fel de cunoscut pe stadion și la teatru”.

Eugen Simion.

La 5 aprilie 1932 s-a născut povestitorul, memoralistul, nuvelistul, romancierul şi dramaturgul român Fănuş Neagu, în Grădiştea-de-Sus, judeţul Brăila, într-o familie de oameni simpli. Fănuş Neagu a devenit cunoscut cu ajutorul volumelor:  Ningea în Bărăgan,  Dincolo de nisipuri, Îngerul a strigat, Frumoșii nebuni ai marilor orașe, Scaunul singurătății, Amantul Marii Doamne Dracula, s.a.

Expoziţie virtuală

Neagu, Fănuş. A doua cartea cu prietenii / Fănuş Neagu. – Bucureşti: Editura SPORT – TURISM, 1985. – 368 p.

image (2)

Fănuş Neagu
Masiv ca un Gibraltar aşezat
în vălmăşagul dintre ape,
Fănuş are inima ca o stea de crăciun
agăţată în vîrful unui brad.
Fănuş nu este un scriitor
el este un mare scriitor.
Un fulger care străluminează orbitor.
Pierdut în Balcania nu l-a putut
lega nimeni de Scuarul singurătăţii.
Am măcinat multe stele
în noaptea iluziilor
la aceeaşi moară a risipirilor.
Fănuş cunoaşte ruleta vieţii
mai bine decît crupierii
de la Monte Carlo.
Bijutier al cuvîntului
mîna lui de poet sfinţeşte proza
îmbrăcind-o în odăjdiile versului.

Mircea Micu

Neagu, Fănuş. Casa de la miezul nopţii / Fănuş Neagu. – Bucureşti: Editura EXPANSION, 1994. – 109 p.

 

image (6)
În noaptea de revelion, pilotul Dan îşi întâlneşte într-o cabana fosta soţie, pictoriţa Delia. Deşi fiecare vine însoţit de noul partener, se simt răscoliţi de un trecut înca viu. Partenerii lor decid să plece împreună de la cabană, dar inainte de aceasta intră în încăpere Dan şi Delia. Dan oferă un cadou Deliei de Anul Nou. Vecinul lor vine în vizită şi le ia partenerii în centrul oraşului, la sărbătoare. Dan şi Delia rămân ambii în cabană, discutând despre trecutul lor. După ceva timp, partenerii lor se întorc de la sărbătoare, urmează discuţii separate între cele două femei şi respectiv între cei doi bărbăţi. Cîteva zile mai târziu, partenerii pleacă de la cabană, iar Dan şi Delia rămân împreună. La final cei doi organizează o petrecere cu mulţi invitaţi, unde anunţă inaugurarea cabanei, dar şi căsătoria lor.

Neagu, Fănuş. Insomnii de mătase / Fănuş Neagu. – Bucureşti: Editura Cartea Românescă, 1981. – 189 p.

image (7)

„Aş planta printre puţinele statui ale Bucureştilor ciolanele unei imense fântâni cu cumpănă. Ca să treacă prin toate zilele noastre, înţeleaptă şi cu chipul durut trei sferturi din an”.
Fănuş Neagu

Neagu, Fănuş. Îngerul a strigat / Fănuş Neagu. – Bucureşti: Editura Litera Internaţional, 2009. – 319 p.

image (4)

„O sensualitate şi o vocaţie din ce în ce mai rară în epoca postmodernă când scrisul a devenit altceva: o tehnică, un scenariu complicat, computerizat, o deconstrucţie anunţată etc. Din acest punct de vedere, Fănuş Neagu este din altă clasă şi vine din altă tradiţie. Pentru el, a scrie este a găsi cuvintele miraculoase. Ca să exagerez puţin lucrurile, aş zice că prozatorul acesta cu gură rea şi inima bună poate face o crimă pentru o metaforă bună”.
Eugen Simion

Neagu, Fănuş. O corabie spre Bethleem / Fănuş Neagu. – Bucureşti: Editura Cartea Românească, 1997. – 190 p.

image (3)

În această cartea veţi găsi: iubiri pătimaşe, violente, cumpărate sau neplătite, râuri de vin oacheş, un bordel plutind pe Dunîrea de Jos, ninsori vrăjite, grâu, pelin, drumuri şi năluci, dar şi o corabie din lemn de lămâi ănaintând mereu spre Bethleem, port deschis doar spre inimile creştinătăţii.

Neagu, Fănuş. Partida de pocher / Fănuş Neagu. – Bucureşti: Editura EMINESCU, 1994. – 238 p.
image (10)

“Toţi patru fură ofiţeri M.I. până la revoluţie, într-o unitate special, şi în zilele de odihnă jucau pocher pe deşelate, fără a încălca vreodată legea cuprinzând acel unic articol, care-l ghiuleaua dulce a norocului, mierea ispitei şi a suferinţei şi totodată porunca marilor cavaleri din legendele armatei: datoriile de onoare se plătesc în 24 de ore. Jucau mereu numai în garsoniera generalului Parsifal Şerbănescu, situată la ultimul etaj dintr-un bloc din marginea Bucureştilor.”

Neagu, Fănuş. Pierdut în Balcania / Fănuş Neagu. – Bucureşti: Editura SPORT – TURISM, 1982. – 368 p.
image (1)

Mă întorc în Baragan şi la Brăila, cu toata fiinţa gândului, pentru că aici şi-au găsit ai mei Casa pâinii şi Steaua magiilor. Sub buza vântului suind din ierburi şi-au limpezit grâul, vânturându-l. În apele Dunării, ale Buzăului şi ale bălţilor şi-au încercat norocul cu plasele, vintirele, avele şi prostovoalele; tot de aici, când şi-au încheiat umbletul pe pământ, s-au strecurat în poleiala icoanelor.
Fănuş Neagu

Neagu, Fănuş. Somnul de la amiază / Fănuş Neagu. – Bucureşti: Editura de Stat pentru literatură şi artă, 1960. – 140 p.

image (5)
„Moroganii cinau la o masă încheiată din cîteva scânduri, sub salcâmul din partea de sus a ogrăzii, de unde se vedea întregul cătunul Găguleşti. Trifan se aşezase în locul de cinste, iar femeile, Tasica şi Maria, fiica ei, şedeau , una la stînga, cealaltă la dreapta capului familiei. Ceaunul cu lapte era pus la îndemâna mamei. Ea turna în stra fiecăruia, după poftă. Dar în seara aceea de iulie, Trifan Morogan n-avea chef de mâncare. Vecinul lor, Papa Leon, a părăsit slujba de dascăl la biserica din Bozia şi a strigat că se leapădă şi de credinţa în care s-a născut şi trece la catolicism – îl lua peste picior pe Grigore Jantea, care avusese băcănie şi dăduse faliment. Papa Leon, lungit pe prispă, cînta cu voce spartă, să-l audă toată lumea:
La Jantea, în prăvălie,
Jucau şoarecii-n călcâie.
Anicuţa, la tejghea,
Să-ţi dea restul nu avea. „

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s