Pe data de 30 martie la biblioteca „O. Ghibu” a avut loc o oră de lectură. Vizitatorii bibliotecii au avut posibilitatea să lectureze fragmente din romanul lui Val Butnaru – „Negru și Roșu”, iar cei mai curajoși, chiar au citit și în fața camerei de luat vederi.
Val Butnaru (n. 17 aprilie, 1955, Chișinău) este un analist politic, dramaturg, publicist și scriitor basarabean, fondatorul trustului media „Jurnal Trust Media”. Jurnalist cu renume şi realizator al unor emisiuni binecunoscute publicului larg, cum este – „Cabinetul din umbră”; „Cealaltă Basarabie” de la un post de televiziune.
Romanul „Negru și Roșu” de Val Butnaru a fost lansat la Uniunea Scriitorilor din Chișinău pe data de 14 iulie 2016. Este cel de-al doilea roman semnat de Val Butnaru.
Romanul, deși are la bază câteva evenimente importante din istoria noastră, nu poate fi considerat unul istoric. Un joc al caracterelor, al numelor care ne configurează ca națiune Este un roman savuros, apreciat de la prima lectură.
Cu o poveste greu de redat pe scurt, pentru că povestea trebuie citită, trăită, reluată de la un capăt și de fiecare dată veți putea descoperi noi gânduri ascunse printre rândurile cărţii, de fapt o poveste de viaţă, de supravieţuire într-o lume greu de înţeles şi plină de ispite la fiecare pas.
Romanul „Negru şi Roşu” – citindu-l de la un capăt la altul, veți avea senzația că v-ați rătăcit într-un labirint, că realitatea este succedată de fantastic, și hotarul între aceste două lumi e șters. Însă, la final, fiecare element din puzzle se va așeza la locul său, iar ansamblul va fi unul neașteptat de frumos și complex.
Este impresionantă, în primul rând şi structura romanului, aşternută la întâmplare, în care fiecare din noi are dreptul să aleagă de unde vrea să înceapă…indiferent, – a trăi, a visa, a fi parte a acestui univers.
Cititorii noștri au căutat să guste acest roman, cu o profundă semnificație simbolică și să împărtășească cu noi unele fragmente preferate. Să-i ascultăm :
Au participat :
Aliona Iorgov, studentă USM, Facultatea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării;
Teodora Drucec, elevă cl. VII-a, L.T.”M. Eliade” din Chişinău;
Valerina Paucelca , cl. 11-a, Centrul de Excelenţă nr.1, Chişinău;
Jana-Aylin Olenic , elevă, cl. VII-a la L.T. „M. Eliade”, Chişinău.
Le mulţumim mult participanţilor, le dorim mari realizări pe mai departe şi îi mai aşteptăm şi în cadrul altor proiecte!