Biblioteca "Onisifor Ghibu"

În dialog cu poetul Titus Știrbu „ Tîrgul din poiană”

Această prezentare necesită JavaScript.

Ziua de 23.03.2017 a fost o sărbătoare pentru copii din Liceul Teoretic „Traian”. Biblioteca „Onisifor Ghibu” a venit la ei în ospeţie cu un oaspete mult aşteptat – cu scriitorul Titus Știrbu. La această întâlnire copii au avut posibilitatea de a face cunoştinţă cu poetul celor mici mai de aproape, cunoscându-i viaţa, opera şi volumele. Scriitorul a avut marea plăcere de a fi întâmpinat de o elevă costumată în haine tradiţionale şi cu un frumos colac cu sare pe un prosop naţional.

Elevii s-au pregătit riguros de întâlnire, făcând împreună cu bibliotecara și diriginta Elvira Anton, scenariul, care a expus lucrările maestrului într-o expoziţie frumoasă.  Dar nici oaspetele nu a rămas mai prejos şi le-a oferit copiilor o întâlnire de neuitat, plină de umor şi haz, şi pe parcursul întâlnirii le-a recitat poeme una mai amuzantă decât alta: ”Mă-ntorceam cu tata/ De la Codrul Nou./ În pădurea deasă/ Am găsit un ou.// Și l-am pus la cloşcă,/ Cinci minute a stat,/ Dar… ieşi o vacă/ Şi-un viţel tărcat.// …// Cinci şedeau la număr/ Iepuri pe-un copac./ Cît ai zice peşte-/ Le venim de hac!// Bah! Și eu, și tata./ Toți s-au cîrligat:/ Trei din loc au rupt-o,/ Alții doi au scăpat.// Iepurii aceea/ pusu-i-am în sac./ Fripturică grasă/ Nouă ni-i pe plac.// Cinci ceaune pline/ Noi la foc am pus:/ Două-n jos cu gura,/ Trei – cu fundu-n sus.// Și-am făcut friptură./ Vai! Ce-am mai mîncat,/ Că nici pînă astăzi/ Nu ne-am săturat!.” (Poveste cu minciuni).

Copii au avut frumoasa posibilitate de ai adresa întrebările care îi măcinau… De asemenea copii au pregătit un recital de poezie. Dar nu s-au limitat numai la recitarea poeziilor, interpretând şi cântec pus pe versurile lui Titus Știrbu. La finele evenimentului elevii au obţinut mai multe date despre scriitorul autohton. Cunoscându-i poezia, ei au avut posibilitatea să-i descopere și sufletul, deoarece scriitorul şi-a plasat câte o fărâmă din el în fiecare operă încondeită de dumnealui. Prin poezia maestrului copii au făcut cunoştinţă cu un suflet de o frumoasă vârstă, care rămâne mereu tânăr, pus pe şotii și joacă: ”Lângă codru, lângă o baltă,/ Pe -un colnic cu iarbă-naltă,/Cînd dau merele în pîrg,/ Uite aici se face tîrg.// O albină, cu plăcere,/ Ursului îi vinde miere./ Martinică unde face:/ -Mierea ta nu are …ace?//…// Șoarecii la piept și-au prins/ Un anunț pe care e scris:/ ”Cumpărăm urgent capcane,/ Că s-au înmulțit motanii”…

Ion Anton ne spune următoarele: ”Cert este faptul că, orice temă ar aborda, poetul Titus Ştirbu ştie a se travesti el însuşi într-un copil năstruşnic şi zglobiu, izbutind să obţină efecte educative incontestabile cu valoare general-umană”.

Surpriza îi aștepta pe elevi la finele dialogului prin primirea în dar câte o carte ”Ce înseamnă-a fi om bun?…” cu autograf personalizat.  Opera primită în dar începe și se termină cu o povață:

”Găsește timp ca să citești o carte,/ Ea din dulceața limbii îți împarte,/ Să ai și-un carnețel, ca mai la vale/ Să-ți poți nota expresii geniale.”

”O, buna mea fetiță! Drag băiat!/ Închei această carte cu un sfat:/ Începe cu o faptă bună/ Și toate-n viață au să-ți meargă strună”.

Şi dacă scopul unei cărţi este să te facă să gândeşti, scriitorul Titus Ştirbu îi îndrumează pe Micii săi Cititori să fie şi frumoşi, cuminţi, deştepţi şi omenoși.

3 gânduri despre „În dialog cu poetul Titus Știrbu „ Tîrgul din poiană””

  1. (Poveste cu minciuni).. Cine stie tot continutul acestei poeme v-as ruga sa-l lasati in comentariu. il stiu de mica dar citeva rinduri le-am uitat si nu mi le pot aduce aminte.va rog sa ma ajutati.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s