Biblioteca "Onisifor Ghibu"

În dialog cu poetul Titus Știrbu „ Tîrgul din poiană”

Această prezentare necesită JavaScript.

Ziua de 23.03.2017 a fost o sărbătoare pentru copii din Liceul Teoretic „Traian”. Biblioteca „Onisifor Ghibu” a venit la ei în ospeţie cu un oaspete mult aşteptat – cu scriitorul Titus Știrbu. La această întâlnire copii au avut posibilitatea de a face cunoştinţă cu poetul celor mici mai de aproape, cunoscându-i viaţa, opera şi volumele. Scriitorul a avut marea plăcere de a fi întâmpinat de o elevă costumată în haine tradiţionale şi cu un frumos colac cu sare pe un prosop naţional.

Elevii s-au pregătit riguros de întâlnire, făcând împreună cu bibliotecara și diriginta Elvira Anton, scenariul, care a expus lucrările maestrului într-o expoziţie frumoasă.  Dar nici oaspetele nu a rămas mai prejos şi le-a oferit copiilor o întâlnire de neuitat, plină de umor şi haz, şi pe parcursul întâlnirii le-a recitat poeme una mai amuzantă decât alta: ”Mă-ntorceam cu tata/ De la Codrul Nou./ În pădurea deasă/ Am găsit un ou.// Și l-am pus la cloşcă,/ Cinci minute a stat,/ Dar… ieşi o vacă/ Şi-un viţel tărcat.// …// Cinci şedeau la număr/ Iepuri pe-un copac./ Cît ai zice peşte-/ Le venim de hac!// Bah! Și eu, și tata./ Toți s-au cîrligat:/ Trei din loc au rupt-o,/ Alții doi au scăpat.// Iepurii aceea/ pusu-i-am în sac./ Fripturică grasă/ Nouă ni-i pe plac.// Cinci ceaune pline/ Noi la foc am pus:/ Două-n jos cu gura,/ Trei – cu fundu-n sus.// Și-am făcut friptură./ Vai! Ce-am mai mîncat,/ Că nici pînă astăzi/ Nu ne-am săturat!.” (Poveste cu minciuni).

Copii au avut frumoasa posibilitate de ai adresa întrebările care îi măcinau… De asemenea copii au pregătit un recital de poezie. Dar nu s-au limitat numai la recitarea poeziilor, interpretând şi cântec pus pe versurile lui Titus Știrbu. La finele evenimentului elevii au obţinut mai multe date despre scriitorul autohton. Cunoscându-i poezia, ei au avut posibilitatea să-i descopere și sufletul, deoarece scriitorul şi-a plasat câte o fărâmă din el în fiecare operă încondeită de dumnealui. Prin poezia maestrului copii au făcut cunoştinţă cu un suflet de o frumoasă vârstă, care rămâne mereu tânăr, pus pe şotii și joacă: ”Lângă codru, lângă o baltă,/ Pe -un colnic cu iarbă-naltă,/Cînd dau merele în pîrg,/ Uite aici se face tîrg.// O albină, cu plăcere,/ Ursului îi vinde miere./ Martinică unde face:/ -Mierea ta nu are …ace?//…// Șoarecii la piept și-au prins/ Un anunț pe care e scris:/ ”Cumpărăm urgent capcane,/ Că s-au înmulțit motanii”…

Ion Anton ne spune următoarele: ”Cert este faptul că, orice temă ar aborda, poetul Titus Ştirbu ştie a se travesti el însuşi într-un copil năstruşnic şi zglobiu, izbutind să obţină efecte educative incontestabile cu valoare general-umană”.

Surpriza îi aștepta pe elevi la finele dialogului prin primirea în dar câte o carte ”Ce înseamnă-a fi om bun?…” cu autograf personalizat.  Opera primită în dar începe și se termină cu o povață:

”Găsește timp ca să citești o carte,/ Ea din dulceața limbii îți împarte,/ Să ai și-un carnețel, ca mai la vale/ Să-ți poți nota expresii geniale.”

”O, buna mea fetiță! Drag băiat!/ Închei această carte cu un sfat:/ Începe cu o faptă bună/ Și toate-n viață au să-ți meargă strună”.

Şi dacă scopul unei cărţi este să te facă să gândeşti, scriitorul Titus Ştirbu îi îndrumează pe Micii săi Cititori să fie şi frumoşi, cuminţi, deştepţi şi omenoși.

Publicitate

3 gânduri despre „În dialog cu poetul Titus Știrbu „ Tîrgul din poiană””

  1. (Poveste cu minciuni).. Cine stie tot continutul acestei poeme v-as ruga sa-l lasati in comentariu. il stiu de mica dar citeva rinduri le-am uitat si nu mi le pot aduce aminte.va rog sa ma ajutati.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s