Biblioteca "Onisifor Ghibu", Bătălia Cărţilor, expoziţie virtuală

BĂTĂLIA CĂRŢILOR: Ediția III, 2017

Astăzi 23 Martie 2017, s-a dat start concursului BĂTĂLIA CĂRŢILOR: Ediția III.
În anul 2015 Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, a implementat un nou proiect-concurs de lectură cu genericul BĂTĂLIA CĂRŢILOR.
Scopul concursului este de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenţilor, de a promova cărţile de valoare destinate acestor categorii de vârstă.
Participând la acest concurs, copiii şi adolescenţii vor însuşi o serie de metode şi competenţe: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris şi oral în cadrul dezbaterilor.

Expoziție virtuală

Lista cărților pentru copii (11 – 14 ani)

Vangheli, Spiridon. Copii în cătuşele Siberiei : Nuvelă documentară / Spiridon Vangheli ; il. de Constantin Bălan. –  Chişinău : Editura pentru copii „Guguţă”, 2013. – 56 p.

Copii-în-cătușele-Siberiei-de-Spiridon-Vangheli-Doxologia“Am scris această carte cu sufletul sfâşiat de durere. De ce am scris-o? Ca să arăt cât de crunt a fost regimul totalitar? Nu numai. Am vrut să-i vezi pe compatrioţii noştri în altă lumină. Ei au rămas Oameni în cele mai straşnice împrejurări.
Adu-ţi aminte de fierarul ce a ales moartea, dar a desfundat fereastra ca să nu se înăbuşe copiii în vagon.
Adu-ţi aminte de mătuşa Vasilica, ea a cerut să i se dea un termen dublu de închisoare, numai să nu rămână Olguţa fără mamă.
Dar tatăl Olguţei? El a riscat să apere un om în lagăr şi ce moarte groaznică a avut!
Adevăraţi eroi tăcuţi ai neamului.
De la ei, până şi de la copiii lor, avem a învăţa vrednicia şi să nu ne trădăm aproapele, cum nu l-au trădat ei, să nu ne jucăm cu idealul de neam şi să nu-l trădăm pe Dumnezeu! “
Spiridon Vangheli.


Grabenstein, Chris. Evadarea din biblioteca domnului Lemoncello / Chris Grabenstein ; trad.din lb. eng. de Meropi Papagheorghe. – Bucureşti : Corint junior, 2015. – 368 p.

opac-imagePe Kyle Keeley și pe frații săi mai mari iî unește un singur lucru: jocurile născocite de domnul Lemoncello, jocuri care i-au cucerit pe toți copiii din Alexandriaville. Când Kyle afla că domnul Lemoncello a proiectat noua bibliotecă din oraș și, cu ocazia deschiderii, oferă invitații pentru o noapte petrecută în clădire, cu jocuri la discreție, băiatul este hotărât să facă parte dintre cei doisprezece norocoși acceptați la inaugurare.
Dar, până la urma, se dovedește ca miza este cu mult mai mare decât să intre in biblioteca: adevărată provocare este sa iasă din clădirea ultrasecurizată și plină de mistere.

Mayer, Kai. Focul de gheaţă / Kai Meyer ; trad. din lb. germ. Iuliana Vătui. –  Bucureşti : RAO International Publishing Company, 2009. – 252 p.

opac-image (1)În hotelul Aurora din St. Petersburg locuiește si lucrează Maus, o fată subțirică și inimoasă, cu un destin trist. De zile bune e tot mai frig și ninge fară-ncetare. Nu e doar viforul puternic ce suflă dinspre taigaua rusească, Crăiasa – Zăpezii a rămas fără inima-i de gheață și frigul originar, de la începutul timpurilor, e de nestăvilit… Tot mai iminentă devine înfruntarea dintre Crăiasa – Zăpezii, de o frumusețe glacială, și Tamsin, magiciana cu un cufăr plin de cuvinte, o umbrelă în culorile curcubeului și un șal pestriț. În duelul celor două ființe miraculoase, Maus va înclina balanța într-o parte sau alta. În cursul acțiunii, ea nu descoperă doar tainele ce-i învăluiau trecutul, ci, învingându-și temerile, devine cu adevărat puternică și încrezătoare în propriile forțe.

Dumbrăveanu, Victor. Galopul cailor de lut : Nuvele / Victor Dumbrăveanu. –  Chişinău : Hyperion , 1991. – 327 p.

Victor-Dumbraveanu-coperta-roman-Galopul-cailor-de-lut-2016Victor Dumbrăveanu s-a născut în Republica Moldova pe 20 august 1946. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova în 1968. A fost redactor la mai multe reviste: „Tinerimea Moldovei” între anii 1972-1977, „Orizontul”, „Columna” in perioada 1986-1991. A scris și pentru publicația „Curierul de seară”. Debutul literar are loc în anul 1975, cu placheta de povestiri „Insula de coral”.

Spinelli, Jerry. Magee, zis Maniacul / Jerry Spinelli ; trad. din lb. engl. și note de Tatiana Dragomir. –  București : Arthur, 2014. –  206 p.

opac-image (2)Legenda lui Magee, zis Maniacul. Se-ntâmplă ca Jeffrey Magee, eroul uneia dintre cele mai importante carți pentru copii scrise vreodată, să dorească sa fugă. Și să tot fugă… Se-ntâmplă că fuga lui să fie totodată o căutare intensă a unei familii. La fel ca eroii din vechime, care umblau în lung și-n lat să vindece lumea, în goana lui nebună, Magee unește oameni și schimbă mentalități, după cum își descoperă talentul la baseball și dezleagă ițele tuturor nodurilor care-i apar în cale. Și se întâmplă, în fine, ca din curajul și candoarea sa neobișnuite să se nască o legendă. Legenda lui Magee, zis Maniacul.

Milford, Kate. Misterul din hanul pungașilor / Kate Milford ; trad. Cătălin Georgescu. – Bucureşti : Corint junior, 2015. – 446 p.

opac-image (16)E iarnă la Greenglass House și, de obicei, vechiul han al contrabandiștilor este liniștit în acest anotimp. Milo, copilul adoptiv al administratorilor hanului, plănuiește să-și petreacă vacanța relaxându-se. Dar în prima noapte înghețată a vacanței, pe neașteptate, a sunat clopoțelul de la recepție.
Încă o dată. Și încă o dată. Curând, casa lui Milo se umple de oaspeți ciudați, secretoși, fiecare dintre ei având câte o poveste stranie care, într-un fel sau altul, se leagă de han. Pe măsura ce obiectele încep să dispară și spiritele să se încingă, Milo și Meddy, fiica bucătarului, trebuie să descifreze indiciul și să descurce ițele unor mistere tot mai adânci pentru a afla adevărul despre Greenglass House și despre ei înșiși.

Cross, Gillian. Nesfârșita goană după elefant / Gillian Cross ; trad. din lb. engl. de Lili Danilescu. –  București : Corint Junior, 2015. – 351.

opac-image (3)Roman distins cu premiile Nestlé Smarties Award si Whitbread Children’s Book Award.
Când doi copii și un elefant pornesc într-o călătorie epică prin America, nu ne putem aștepta decât la cele mai grozave aventuri și primejdii, care pândesc la tot pasul. Din Pennsylvania până in Nebraska, Tad și Cissie străbat râuri învolburate cu o plută, merg cu trenul și cu vaporul cu aburi, în căutarea unui adăpost sigur pentru ei și pentru elefantul Khush. În drumul lor către Nebraska, unde locuiește cea mai bună prietenă a lui Cissie, cei trei sunt urmăriți de un negustor și de soția acestuia, care vor sa pună mâna cu orice preț pe elefant.

Lowry, Lois. Numără stelele : o poveste din Copenhaga / Lois Lowry ; trad. din engl. de Alina-Nicoleta Ioan. –  București : Arthur, 2015. – 151 p.

opac-image (4)Este anul 1943, iar pentru Annemarie Johansen viața în Copenhaga e un amestec de îndatoriri pentru școala, de lipsuri și foamete, totul desfășurându-se sub privirea atentă a soldaților germani aflați la fiecare colț de stradă.
Curajul pare să-și mai găsească loc doar în poveștile pe care fetița i le spune seara la culcare surorii ei mai mici, Kirsti.
Aflând de raziile autorităților germane pentru ridicarea populației evreiești, familia Johansen hotărăște s-o salveze pe Ellen Rosen, cea mai bună prietenă a fiicei lor, dând-o drept propriul lor copil. Dar asta va fi oare de ajuns?

Jacobsen, Roy. O minune de copil / Roy Jacobsen ; trad. din lb. engl. : Liliana Pelici. – București : RAO, 2015. – 313 p.

opac-image (5)O poveste înduioșătoare despre familie și speranță, plasată în Norvegia anilor 1960.
O carte care te face să râzi și să plângi în același timp… ce altceva ți-ai mai putea dori? Pur și simplu să nu se sfârșească așa de repede, iar lectura ei să dureze încă o săptămână…

Constable, Cathryn. Prințesa lupilor / Cathryn Constable. București : RAO, 2014. – 219 p.

opac-image (6)Fiind singura pe lume, Sophie visează să devină o persoană specială, dar nu și-ar fi imaginat niciodată așa ceva. Într-o excursie cu școala spre Rusia, Sophie și două prietene se trezesc într-un tren greșit. Sunt ajutate de frumoasa prințesă Ana Volkonskaia, care le invită la palatul său de iarnă și le fascinează cu povești despre diamante pierdute și un trecut tragic. Dar, odată cu venirea nopții și apariția lupilor, Sophie descoperă ceva mai mult decât visuri în acest palat al secretelor.

Biblioteca ”Onisifor Ghibu” vă așteaptă cu drag!
Și vă dorim să descoperiți…! Că cititul poate fi cea mai frumoasă aventură…

Expoziție virtuală

Lista cărților pentru adolescenți (15 – 18 ani)

Jonasson, Jonas. Analfabeta care știa să socotească / Jonas Jonasson ; trad. Laura von Weissenberg. –  Bucureşti : EdituraTrei, 2015. – 506 p.

analfabeta-care-stia-sa-socoteasca_1_fullsizeUn roman savuros despre noroc, dragoste, bombe nucleare și relații internaționale.
Analfabeta care știa să socotească e povestea unei fete care a încercat să-și schimbe viitorul, sfârșind prin a produce tulburări majore la nivel mondial.
Nombeko Mayeki fuge de cel mai nemilos serviciu secret internațional – împreună cu trei surori chinezoaice, doi frați gemeni care sunt, oficial, aceeași persoană, și un fermier bătrân.
Iar soarta regelui Suedei – și a lumii – stă pe umerii ei.

Haig, Matt. Băiatul Echo / Matt Haig ; trad. din engl. de Luminița Gavrilă. –  București : Trei, 2015. – 443 p.

opac-image (7)Audrey s-a înconjurat mereu de cărți și muzică, filosofie și visuri. E ceea ce o deosebește de ființele Echo, niște mașinării misterioase, lipsite de emoții, alcătuite în așa fel încât să semene cu ființele omenești și să servească stăpânilor umani.
DANIEL e un Echo – dar e diferit de cei din specia lui. Simte o puternică legătură cu Audrey; un sentiment pe care n-a fost programat să-l aibă și pe care nu și-l poate explica. Dar e hotărât să încerce. O poveste zguduitoare despre iubire, pierdere și ceea ce ne face cu adevărat umani.

Walls, Jeannette. Castelul de sticlă : memorii / Jeannette Walls ; trad. din lb. eng. de Lorena Lupu. –  Bucureşti : Youngart, 2016. – 367 p.

opac-image (8)Castelul de sticla este povestea adevărată și tulburătoare a unei familii nonconformiste pentru care aventura, spiritul liber și traiul neîngrădit de reguli inutile sunt mai presus decât confortul unui cămin tipic. Soții Walls își cresc cei patru copii învățându-i să nu se teamă de nimic, să gândească liber, să fie independenți, dar toate acestea vin cu prețul unei vieți de nomazi, al absenței unei case decente și, de multe ori, al lipsei mâncării și hainelor. Rex Walls, tatăl, un tip carismatic, de o extraordinară inteligență, îi învață pe copii istorie, fizica, vânează demoni împreună cu ei pentru a-i face să-și depășească temerile, le dăruiește stelele de pe cer de ziua lor, dar, dincolo de toate, nu reușește să le asigure un trai decent. Peste ani, fiica cea mijlocie, Jeannette, își povestește copilăria într-o carte unică, de un umor extraordinar, dar și de o profunzime emoționantă.

Druță, Ion. Clopotniţa : roman / Ion Druţă. –  Chişinău : Cartier, 2015. – 277 p.

opac-image (9)„Clopotnița nu e doar o construcție medievală de cult sechestrată de autorități și arsă, chipurile, de fulger. Împreună cu Hronicul, ea este imaginea metaforică a istoriei și a credinței noastre denaturate și umilite de aceleași oficialități. Iar întrebarea fundamentală, unde ai fost în seară când ardea Clopotnița? Va fi, din păcate, actuală încă pentru multe generații înainte.
Această proză a lui Ion Druță era ea însăși ca o bătaie de clopot revărsându-se din lăcașul amenințat de flăcări. Un dangăt-avertizare care trebuia sa ajungă (și a ajuns!) mai ales la conștiința tinerilor.”
Eugen Lungu

Yousafzai, Malala. Eu sunt Malala : tânăra care a luptat pentru educație și a schimbat lumea / Malala Yousafzai, Patricia McCormick ; trad. din lb. engl. de Iulian Curuia. – București : Youngart, 2015. – 110 p.

opac-image (10).pngCând talibanii au ocupat Valea Swat din Pakistan, prea puțini le-au stat împotriva. Doar o tânără, Malala Yousafzai, și-a învins frica și și-a cerut dreptul la o viață liberă, la educație. Pe 9 octombrie 2012 era pe cale să-și plătească îndrăzneala cu viața. A fost împușcată în cap, în timp ce se întorcea cu autobuzul de la școala, și era greu de crezut ca avea sa scape cu viața. A supraviețuit, iar miracolul acesta a purtat-o din valea îndepărtată unde trăise tocmai în Statele Unite ale Americii, la New York. Nu avea nici 16 ani când a devenit un simbol al protestului pașnic și cea mai tânără favorită la premiul Nobel pentru pace.

Haddon, Mark.O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții / Mark Haddon ; trad. din engl. de Constantin Dumitru-Palcus. –  București : Trei, 2014. – 287 p.

opac-image (11)Christopher, un băiat de 15 ani, suferă de sindromul Asperger, o forma de autism.  Are o memorie fotografică. Înțelege matematica. Înțelege știința. Ceea ce nu poate înțelege el, sunt oamenii. Când îl găsește pe Wellington, câinele vecinului său, zăcând mort pe o peluză din apropiere, se decide sa pornească în căutarea asasinului și să scrie un roman polițist despre aceasta. În incursiunea sa însă, va descoperi alte mistere ce pot face ca întreaga lume din jurul său să se prăbușească.
O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții este un roman uimitor – haios și trist deopotrivă, pe care nu-l mai lași din mână.

Valea, Roxana. Prin praf și vise / Roxana Valea ; trad. din lb. engl. Daria Protopopescu. – București : RAO International Publishing Company, 2008. – 444 p.

opac-image (12)La un moment de răscruce în viața sa, Roxana hotărăște să facă un safari de zece zile în Africa. Aici întâlnește un ghid de safari care vorbește despre „curajul de a deveni cine ești“ și care îi spune că „lumea este a celor care visează“. Vacanța se termină, dar Roxana rămâne cu vraja cuvintelor lui în suflet. Șase luni mai târziu, renunță la carieră și pornește să-și îndeplinească un vechi vis: sa străbată Africa de la nord la sud. Prin intermediul internetului îi cunoaște pe Richard și pe Peter, doi englezi excentrici, și împreună pleacă într-o călătorie care le va arăta o noua dimensiune a vieții. Prin praf și vise este povestea călătoriei lor, o poveste despre curaj și prietenie, despre îndrăzneala de a pune întrebări și de a căuta răspunsuri și despre descoperirea de sine în mijlocul unui drum lung și prăfuit spre Sud.

Johansen, Erika. Regina Adevărată / Erika Johansen ; trad. din engl. de Laura Sandu. – București : Trei, 2015. -530 p.

opac-image (13)Trecerea, un cataclism misterios, a făcut să piară cea mai mare parte a umanității, alături de tehnologia ultramodernă. Regresând in epoca feudală, dar aflându-se totodată undeva în viitor, supraviețuitorii o iau de la capăt pe un teritoriu nou, numit Tearling: un ținut sărăcit, prădat de propriii săi nobili și de regatul Mortmesne, condus de Regina Rosie.
Singura speranță a poporului îngenuncheat este moștenitoarea tronului, Kelsea Raleigh, o fată de 19 ani care nu cunoaște decât lumea cărților și, mai ales, istoria omenirii de dinainte de Trecere.
Călătoria viitoarei regine este începutul unei inițieri dure, pe parcursul căreia înfruntă moartea sub diferite chipuri și își descoperă darul clarviziunii.
O lume fantastică și înfricoșătoare, ce amintește de Jocurile Foamei!

Silvestru, Aurelian. Şi tu eşti singur / Aurelian Silvestru. –  Chişinău : Prut Internaţional, 2014. – 283 p.

opac-image (14)„Şi tu eşti singur este un thriller psihologic, care conţine patologii psihologice, deznădejdi sentimentale, confesiuni nedesluşite, melancolii amare. E o carte despre singurătatea lumii, dedicată celor solitari, semenilor care, chiar dacă se află zilnic sau clipă de clipă înconjuraţi de multă lume, – sunt singuri – singuri – singuri.” (Nicolae Dabija)

Niven, Jennifer. Toate acele locuri minunate / Jennifer Niven ; trad. din engl. și note de Mihaela Apetrei. –  București : Trei, 2015. – 399 p.

opac-image (15)O emoționantă poveste de dragoste despre o fată care învață să trăiască de la un băiat care vrea sa moară. Theodore Finch e fascinat de moarte și se gândește neîncetat la tot felul de modalități în care și-ar putea pune capăt zilelor. Violet Markey trăiește pentru viitor, numărând zilele rămase până la absolvire. Când Finch ar putea evada atât din micul ei oraș din Indiana, cât și din suferința copleșitoare provocată de recența moarte a surorii sale. Când Finch și Violet se întâlnesc pe marginea clopotniței de la școală, nu este foarte limpede cine pe cine salvează. Iar când devin parteneri într-un proiect de descoperire a „minunilor naturale“ din statul lor, amândoi fac descoperiri mult mai importante: Finch poate fi el însuși numai alături de Violet. Iar Violet numai alături de Finch poate uita de numărătoarea zilelor și poate începe să le trăiască. Însa, în timp ce lumea lui Violet crește, a lui Finch începe să scadă.

Biblioteca ”Onisifor Ghibu” vă așteaptă cu drag!
Și vă dorim să descoperiți…! Că cititul poate fi cea mai frumoasă aventură…

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s