Cartea nu se pierde, cartea se transformă…
De-a lungul ultimelor cinci milenii, omul a căutat şi a dezvoltat diverse forme pentru transmiterea informaţiilor pe suport de scriere, ajungând de la tăbliţele de argilă din Mesopotamia la e-reader-urile şi tabletele performante, disponibile astăzi în toate ţările.
Înainte de invenţia şi adoptarea tiparului, toate cărţile erau copiate de mână, de aceea ele erau scumpe şi rare. În timpul Evului Mediu, doar bisericile, universităţile şi nobilii bogaţi îşi permiteau cărţi, care erau deseori legate cu lanţuri pentru a preveni furtul lor. Primele cărţi foloseau pergament sau piele de viţel pentru pagini, dar ulterior s-au înlocuit cu hârtie. În secolul al XX-lea bibliotecile au făcut faţă unei rate de publicări din ce în ce mai mari, acest efect făcând parte din explozia informaţională. Inventarea Internetului şi a publicării electronice a făcut ca multe din informaţiile noi să nu mai fie tipărite în cărţi, ci puse la dispoziţie de exemplu online, printr-o bibliotecă digitală virtuală, pe CD-ROM sau în formă de cărţi electronice, virtuale (în limba engleză: e-books).
Ce este un e-book?
Un e-book sau cartea electronică este un fișier electronic digital ce cuprinde textul și, dacă este cazul, imaginile unei cărți tipărite. Acestea sunt protejate printr-un sistem de gestiune a drepturilor digitale de tip digital rights management (DRM).
Care sunt avantajele citirii unui e-book?
- Cărțile electronice pot fi lecturate pe diverse dispozitive: pe calculatorul personal, pe laptop, tablet și chiar pe e-reader sau telefon. Acestea pot fi utilizate în orice moment, oriunde v-ați afla: la birou, în deplasări, acasă
- Se pot stoca mii de titluri, astfel încât poți avea la dispoziție o bibliotecă imensă.
- e-Readerele nu obosesc ochii datorită ecranelor cu cerneala electronică și fac din lectură o experiență cu totul relaxantă.
- e-Bookurile se pot procura într-un timp foarte scurt prin comanda online și costurile sunt reduse față de cărtile tipărite.
- e-Bookurile nu se deteriorează în timp și ocupă un spațiu virtual redus.
- Lectura electronică ajută la protejarea mediului înconjurător.
Care sunt formatele în care se poate găsi un e-book?
E-bookurile pot avea diferite formate, dintre care, cele mai utilizate trei formate sunt:
PDF, ePUB si MOBI.
- Formatul ePUB– este formatul principal pentru majoritatea e-readerelor, excepție făcând doar dispozitivul Kindle de la Amazon. Exemple de e-readere: Apple Ipad, iRiver Story, Kobo Reader etc. Fișierele ePUB pot fi citite cu Adobe Digital Editions (descarcă și instalează gratuit Adobe Digital Editions, click aici).
- Formatul MOBI– este folosit pentru citirea e-readerelor Amazon Kindle. În plus, aplicațiile Amazon Kindle reader sunt compatibile cu formatul MOBI. Printre acestea se regăsesc: Kindle for Mac, Kindle iPhone App, Kindle App pentru iPad etc.
- Formatul PDF – nu este propriu-zis un format de e-book, dar este cel mai cunoscut și mai folosit. Aceasta are o structură fixă a paginii ceea ce îngreunează cititrea pe dispozitivele de mici dimensiuni (e-reader, smatphone). Avantajul acestui format îl reprezintă faptul ca aproape orice calculator are deja instalat software-ul necesar pentru redarea documentelor.
Cea mai mare parte a cunoştintelor noastre provine din cărţi. Nu există astăzi domeniu de activitate care să nu solicite oamenii la un efort de împrospătare şi îmbogăţire a cunoştinţelor. Acumularea de cunoştinţe prin cercetarea cărţilor presupune priceperea de a le decodifica, de a le descifra, cu alte cuvinte de ale citi.
„Citeşte! Numai citind mereu, creierul tău va deveni un laborator nesfârşit de idei şi imaginaţii”. – Mihai Eminescu