Biblioteca "Onisifor Ghibu"

De ziua ta, femeie!

Pe data de 7 martie, la biblioteca ”O. Ghibu” din capitală a avut loc un frumos concert festiv, în ajun de  Ziua Internațională a Femeii. Concertul a fost organizat de Institutul de Istorie al AȘM pentru a consemna  ziua de 8 Martie, declarată încă în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU, drept Ziua Internațională a Femeii.

DSCN8305

Din start, s-a accentuat că acest concert este organizat, în special pentru femeile-cercetătoare, doamne și domnișoare de la Institut.

Prezentatorul concertului a fost cercetătorul Valentin Constantinov, de la același Institut, care a ținut să menționeze de la bun început:

DSCN8319“Această zi este doar un prilej de a ne aminti, o dată în plus, ce femei minunate avem la Institut! Scumpele noastre femei de la Institut, reușesc mereu să țină pasul cu noi, bărbații, chiar dacă, de cele mai multe ori, ele sunt cu mult mai ocupate și pline de îndatoriri, decât noi! Un mare, mare mulțumesc și să fiți mereu așa cum vă știm: frumoase,  bune, harnice, devotate etc.”

DSCN8336

În mare parte, artiștii și protagoniștii concertului au fost copiii cercetătorilor de la Institut care au cântat, dansat, recitat versuri, dar și ansamblul etnofolcloric “Crenguță de iederă” de la Universitatea de Stat din Moldova (conducător artistic: interpreta de muzică populară Maria Iliuț, Maestru în artă ), care au evoluat cu un mic recital.

Printre invitați au putut fi zăriți și unii dintre cei mai celebri reprezentanți ai institutului: Octavian Țâcu (istoric, politician și fost boxer profesionist, ex-Ministru al Tineretului și Sportului); academicianul Andrei Eșanu; Gheorghe Cojocaru – director al Institutului de Istorie al AȘM etc.

La fel au fost prezenți doctoranzi, cercetători, dar atenția fiind concentrată în mod deosebit asupra femeilor-cercetătoare, doctorande, care din câte am observat noi, spre deosebire de alte institute ale AȘM, aici sunt cam jumătate la jumătate cu bărbații.

DSCN8349

În cuvântul său de felicitare, adresat tuturor femeilor de la institut și nu numai, Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie al AȘM a spus:

“Nimic nu este mai înălțător pe lumea asta decât Femeea! Femeea-mamă, femeea-iubită, femeea-soră! Într-un cuvânt – Femeea! Ne este dat să avem printre noi, niște femei absolut deosebite: talentate, frumoase, cuminți, gingașe… dar cred că orice calitate pozitivă o putem atribui femeilor.

E banal, poate, să spun acest lucru… arhicunoscut și repetat de atâtea ori, și nu risc să vă plictisesc… Voi spune doar atât, printr-o parafrazare: la-nceput a fost Femeia! Prețuiți-o, iubiți-o, aveți grijă de ea! Femeile dau culoare vieții noastre!”

Alături de academicianul Andrei Eșanu a putut fi văzută și Valentina Eșanu, consoarta acestuia, dar și colegă de condei, cea care îi este mereu alături, academicianul fiind nevăzător deja de mai mulți ani (pentru cei ce nu știau!) o femeie devotată, mama extraordinară și o cercetătoare de excepție!

DSCN8350

Cristina Gherasim, doctorandă, tânără cercetătoare la Institutul de Istorie al AȘM:

“A fost o sărbătoare foarte frumoasă! Le mulțumim bărbaților care s-au gândit la noi, în mod special, mai ales azi… A fost într-adevăr ceva special!  Un concert de zile mari! Ne-am simțit extraordinar! Și într-adevăr, suntem puternice noi, femeile, dar ce ne-am face fără ei, bărbații, care prin atenția lor, nu doar azi, dar zi de zi ne susțin! Le mulțumim mult pe această cale!”

Cântec, dans, zâmbete, lalele și multă voie bună – acestea au fost atributele care au descris atmosfera pe tot parcursul sărbătorii de neuitat și totul s-a desfășurat sub un singur slogan: ”De ziua ta, femeie!”DSCN8306

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s