
Victor-Marie Hugo (s-a născut la 26 februarie 1802, Besancon, Franţa – a decedat 22 mai 1885, Paris, Franţa) a fost un poet, dramaturg și romancier francez. Victor-Marie Hugo a fost al treilea și ultimul fiu al lui Joseph Léopold Sigisbert Hugo (1773–1828) și Sophie Trébuchet (1772-1821). S-a născut în anul 1802 la Besançon în regiunea Franche-Comte.
În ciuda dorințelor mamei sale, Victor Hugo s-a îndrăgostit și logodit în secret cu iubita lui din copilărie, Adèle Foucher (1803-1868), dar abia după moartea mamei sale Hugo s-a căsătorit cu Adèle, în 1822. Cuplul a avut cinci copii: Lèopold (născut în 1823), care a murit la o vârstă foarte fragedă, Lèopoldine (1824), Charles (1826), François-Victor (1828) și Adèle (1830).
Scriitor romantic, a fost pair al Franței din 1845, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze din 1841. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără Mizerabilii și Notre-Dame de Paris.
Revistă bibliografică
din colecţia Bibliotecii „Onisifor Ghibu”
Hugo, Victor. Anul 93 / Victor Hugo; trad.: Ovidiu Constantinescu. – Bucureşti : Ed. UNIVERS, 1972. – 412 p.
Romanul istoric şi, în acelaşi timp, simbolic, roman cu teză, Quatrevingt-treize (Anul 93) are o constricţie monumentală, cu planuri multiple, care se succed sau se întretaie, caractere puternice, dispuse simetric, antiteze frapante, ireconciliabile. invenţia nu afectează cadrul general al istoriei. Scriitorul nu apelează la imaginaţie pentru a fixa etapele revoluţiei, situaţia forţelor sociale, atributele dominante ale personalităţii care le reprezintă etc. Quatrevingt-treize este un roman de substanţă, o carte a marilor întrebări şi răspunsuri. Peste ani, actualitatea ei rămâne inconstestabilă ca o frîntură din asprul drum parcurs de umanitate spre a-şi afla personalitatea şi a-şi intui destinul.
Hugo, Victor. Legenda secolelor / Victor Hugo. – Bucureşti : Ed. Albatros, 1981. – 173 p.
„Legenda secolelor” este o operă compusă dintr-un ciclu de poeme care înfățișează istoria și evoluția umanității, „ascensiunea sa spre lumină”, așa cum o prezintă autorul în prefața sa. În această operă, Victor Hugo observă specia umană ca pe „un mare individ colectiv” care îndeplinește epocă de epocă o serie de acte transmise în prezent deopotrivă de istorie și legendă. Și istoria, și legenda prezintă în mod exemplar actele omului, natura și devenirea sa continuă. Așadar, „Legenda secolelor” urmărește într-o redare lirică acest „mare filon al misteriosului labirint uman, Progresul”, iar această abordare specifică a desăvârșirii sensibilități umane de-a lungul secolelor e tema centrală a operei care face din ea o importantă lucrare a romantismului francez.
Hugo, Victor. Mizerabilii vol. 1 / Victor Hugo; trad.: Lucia Demetrius, Tudor Măinescu. – Bucureşti : Ed. Cartex, 2004. – 493 p.
Hugo, Victor. Mizerabilii vol. 2 / Victor Hugo; trad.: Lucia Demetrius, Tudor Măinescu. – Bucureşti : Ed. Cartex, 2004. – 496 p.
Hugo, Victor. Mizerabilii vol. 3 / Victor Hugo; trad.: Lucia Demetrius, Tudor Măinescu. – Bucureşti : Ed. Cartex, 2004. – 253 p.
Mizerabilii, unul dintre cele mai cunoscute romane ale secolului al XIX-lea, urmăreşte viaţa şi interacţiunile dintre mai multe personaje pe o perioadă de douăzeci de ani, începând cu anul înfrângerii finale a lui Napoleon. Romanul examinează impactul social al acţiunilor unui fost puşcăriaş, Jean Valjean, care caută să se îndrepte, să-şi răscumpere greşelile din trecut prin fapte bune. În esenţa romanului se analizează natura binelui şi a răului, a legii, într-o poveste care înfăţişează istoria Franţei, arhitectura Parisului, politica, filozofia morală, justiţia, religia şi diferitele tipuri ale iubirii romantice.
Hugo, Victor. Oamenii mării / Victor Hugo. – Bucureşti : Ed. Ion Creangă, 1989. – 283 p.
Cel mai însemnat reprezentant al romantismului francez, Victor Hugo, a scris romanul „Oamenii mării” în perioada petrecuta în exil în insula Guernsey din Arhipelagul Manecii. Impresionat de farmecul acestei insule şi de poporul ei, autorul dedica cartea „acestui colt din bătrânul pământ normand”, personaje căreia sunt locuitori ai arhipelagului, oameni deosebiti prin curajul, solidaritatea şi firea lor intreprinzătoare.
Hugo, Victor. Rinul / Victor Hugo; trad.: Simona Bleahu. – Bucureşti : Ed. Sport – Turism, 1983. – 573 p.
Rinul a apărut la 28 februarie 1842 sub forma unor „scrisori către un prieten” datate din anii 1838 şi 1839. Opera însumează în fond experienţa a trei călătorii pe care Victor Hugo le-a făcut cu Juliette Drouet în 1839, 1839, 1940. Rinul este prin urmare o operă de circumstanţă, deoarece intenţia autorului a fost de a ilustra, prin notele de călătorie, imensa concluzie politică a lucrării.
Hugo, Victor. Versuri / Victor Hugo. – Bucureşti : Ed. Tineretului, 1963. – 222 p.
Victor Hugo a fost un mare poet, desigur cel mai de seamă poet al Franţei.
Ampla operă poetică a lui Hugo impresionează prin îmbogăţirea necontenită a tematicii ei, iar în cadrul acesteia, prin reînnoirea fără preget a expresiei poetice. Şi în această latură a activităţii lui, poetul s-a apropiat pe nesimţite de actualitate, de problemele sociale mai arzătoare ale vremii sale, pentru a nu le mai părăsi pînă la sfîrşitul vieţii.
Imensitatea operei sale şi varietatea tematicii acesteia nu sînt singurele criterii ale aprecierii noastre. Arta scriitorului trebuie să stîrnească şi imaginaţia. Hugo a făcut-o ca nimeni altul, prin puterea de sugestie a cuvîntului, prin darul său de vizionar, prin varietatea mijloacelor sale poetice, prin bogîţia limbii sale, care a păstrat, în unele versuri, pecetea geniului său inventiv, creator.