Biblioteca "Onisifor Ghibu", Biblioteca Municipală "B. P. Hasdeu", lansare de carte

Lansarea cărții „Din răsărit până în amurg” de Ion Țurcanu

Vineri, 24 februarie 2017, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc lansarea volumului „Din răsărit până în amurg. Amintiri”, semnat de binecunoscutul istoric și om politic, Ion Țurcanu. Printre invitații de onoare ai evenimentului s-au numărat: Vasile Malanețchi – director al Muzeului Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”, Mircea V. Ciobanu –  scriitor, director editorial al Editurii Știința, Leo Butnaru – scriitor, președinte al Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România, Eugen Lungu – scriitor, redactor-șef al Editurii Arc ș.a.

Ion Țurcanu este cercetător în domeniul istoric și profesor universitar. A publicat câteva zeci de cărți, aproape toate în acest domeniu: sinteze de istorie a românilor și a Basarabiei, monografii științifice pe variate teme, manuale, culegeri de documente, corpusuri bibliografice ș.a. A făcut și unele exerciții literare.turcanu-foto

În anii 90 a redactat revista de lectură istorică Patrimoniul și Revista de istorie a Moldovei. A lucrat redactor-șef și director al editurilor Cartea Moldovenească și Universitas. S-a implicat activ în mișcarea națională de la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut, a făcut parte din conducerea Frontului Popular din Moldova, a fost deputat și membru al conducerii Parlamentului Republicii Moldova de la începutul anilor 90.

Anul acesta, Ion Țurcanu debutează cu un nou volum – „Din răsărit până în amurg. Amintiri”.

Cartea conține numeroase mărturii inedite, privind cele mai variate momente din viața unui important intelectual basarabean.  Amintirile cuprind un vast segment temporal: încep cu anii 1950-1960 ai secolului trecut și se derulează până în zilele noastre. Autorul evocă evenimentele cele mai semnificative din viața politică și culturală a Basarabiei din ultimele decenii: marea mișcare națională de la sfârșitul secolului trecut, proclamarea independenței Republicii Moldova, relațiile basarabenilor cu românii de peste Prut, problemele majore pe care Moldova le-a avut de înfruntat în această perioadă ș.a.

„ […] nu pot să-mi dau seama de ce am scris această carte. De fapt nu am scris-o ca să-mi dau importanță, să mă impun în fața cititorilor, a opiniei publice… Pur și simplu cred că, relatând despre o serie de fapte și evenimente din viața mea, aș putea fi de folos celor care le vor citi, cel puțin pentru că orice experiență de viață are o anumită valoare instructivă. Cât privește persoana mea, niciodată nu m-am crezut atât de important, în cât să atrag atenție celor din jur asupra mea. Dimpotrivă, am preferat mereu să urmăresc ce se face în lume stând deoparte”, afirmă Ion Țurcanu.

Scriitorul și istoricul literar Leo Butnaru a afirmat: „E o carte temeinică, care ține de istorie, de memoria țării noastre.”

„Totul este un hazard de la început până la sfârșit”, spune Mircea Ciobanu.

„Cartea Din răsărit până în amurg are un titlu pripit, pentru că lansarea acestei cărți îl prinde pe Ion Țurcanu în toate activitățile, atunci când abia începe să lucreze.

Citind această carte mi-am pus întrebarea De ce istoricii scriu memorii? Istoricii apelează la memorii ca să le topească în scrierile lor, ei știu că aceste memorii sunt subiective”, mai afirma Mircea Ciobanu.

 „Este o completare a cărții precedente, căci cartea precedentă a fost o bombă” a concis maestrul Vladimir Beșleagă.

Lectură plăcută le urăm cititorilor noștri!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s