Biblioteca "Onisifor Ghibu", BM140, Investeşte în tine!

Inteligența emoțională

În ziua de 22 februarie 2017, în Sala Nuciferă a bibliotecii „Onisifor Ghibu” a avut loc lecția publică intitulată „Inteligența emoțională”, una din ciclul de lecții adunate sub umbrela serviciului „Investește în tine!” – curs gratuit, de dezvoltare personală pentru utilizatorii bibliotecii.

Seminarul a fost ținut de Angi Onu, specialist în psihologie, consultanţă şi consiliere spirituală, care a inițiat participanții în arta inteligenții emoționale. O mare partea a participanților a fost constituită din studenții Academiei Militare și Centrului de Excelență în Industria Ușoară.

Inițial a fost explicat conceptul de inteligență emoțională care referă la stăpânirea inteligentă a emoțiilor noastre. Este abilitatea de a înțelege emoțiile noastre și felul în care acestea ne afectează. EQ mai implică de asemenea și înțelegerea sentimentelor altor oameni, ea oferă abilitățile necesare pentru a funcționa în circumstanțe cu recompense amânate, frică, mânie și anxietate. Dezvoltarea inteligenței emoționale reprezintă înțelegerea și gestionarea emoțiilor pentru a crea relații armonioase cu cei din jur.

De asemenea au fost aduse argumente care să explice necesitatea inteligenței emoționale:

  1. 80% ale succesului se datorează inteligenței emoționale. Doar 20% se datorează IQ.
  2. „În lumea corporativă, conform secției de cadre, IQ te angajează, dar EQ te promovează”.
  3. Emoțiile dificile care nu sunt stăpânite bine ne afectează abilitatea de a gândi, de a ne focusa și de a ne face lucrul..

Dacă nu reușim să ne controlăm emoțiile negative și ne descărcăm furia asupra persoanelor din jurul nostru nu facem altceva decât să declanșăm o reacție în lanț. Cei de lângă noi vor răspunde la rândul lor tot prin astfel de manifestări și nu vom ajunge decât să amplificăm emoțiile pe care le avem deja. Poate părea puțin complicat, pe de o parte trebuie să ne acceptăm emoțiile, să nu le reprimăm și să le observam, iar pe de altă parte trebuie să avem grijă să nu ne lăsăm stăpâniți de ele.

Totul constă în găsirea unui echilibru iar Aristotel a exprimat foarte frumos acest lucru: “Oricine poate deveni furios – e simplu. Dar să te înfurii pe cine trebuie, cât trebuie, pentru ceea ce trebuie și cum trebuie – nu este deloc ușor.”

O altă problemă abordată a fost: cum ne dezvoltăm inteligența emoțională?

Este foarte important să recunoaștem întotdeauna gândurile și emoțiile negative și să acceptăm faptul că noi suntem singurii responsabili de existența lor, deci numai noi înșine putem alege deliberat să le înlocuim cu altele, pozitive, aducătoare de liniște și pace interioară.

Filozoful William James spunea: “Fiți gata să luați lucrurile așa cum sunt. Acceptarea a ceea ce s-a întâmplat este primul pas pentru a învinge consecințele oricărei nenorociri.”

De foarte multe ori ne lăsăm cuprinși de mânie pentru că luăm totul prea personal și nu realizăm ca doar un procent foarte mic din ce se întâmplă în jurul nostru ale legătură directă cu noi. Benjamin Franklin spunea: „Mânia nu apare niciodată fără motiv. Dar rareori apare pentru unul care să merite.”

În încheiere, Angi Onu a afirmat: „în prezent avem la îndemână atât de multe informații despre acest domeniu încât nu avem nici o scuză să nu ne educăm atât pe noi cât și pe copiii noștri cât mai corect posibil pentru a avea șansa la o viață plină de succes fără a aștepta intervenția norocului”.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s