În noiembrie 2007, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a stabilit data de 20 februarie pentru marcarea „Zilei Mondiale a Justiției Sociale” militând pentru ca dezvoltarea din acest domeniu să asigure protejarea și consolidarea demnității umane. Adunarea Generală a ONU recunoaște că dezvoltarea socială și justiția socială sunt indispensabile pentru realizarea și menținerea păcii și securității în interior și între națiuni.
Cu acest prilej, astăzi, 20 februarie 2017, la biblioteca „Onisifor Ghibu” a fost realizată o expoziție dedicată acestei zile, scopul ei fiind, de a sublinia încă o dată, semnificația acestei zile pe plan internațional. Vizitatorii bibliotecii având ocazia de a face cunoştinţă cu cele mai noi şi diverse volume de carte în domeniul drepturilor omului şi a justiţiei sociale etc.
Marcarea acestei zile este menită să contribuie la consolidarea eforturilor ONU pentru eradicarea sărăciei, promovarea unui mediu de lucru decent, egalitatea între sexe și accesul la bunăstarea socială și la justiție.
Scopul ”Zilei Mondiale a Justiției Sociale„este de a atrage atenția factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, șomajul și excluziunea socială. În literatura de specialitate, se consideră că un individ este exclus social dacă este rezident într-o zonă geografică a societății, dar din motive în afara controlului său, nu poate participa la activitățile normale ale cetățenilor din acea societate, chiar dacă și-ar dori să o facă.
Totodată, cu prilejul acestei zile sunt promovate valori precum solidaritatea, echitatea și tratamentul egal oferit cetățenilor indiferent de sex, rasă, religie, cultură sau stare a sănătății. Inegalitățile imense de venit atât pe plan național, cât și internațional, reprezintă, la rândul lor, un factor ce poate ridica obstacole în calea justiției sociale.
Termenul de “justiție socială”, inventat de către Luigi Taparelli în anul 1840, desemnează modul în care este aplicată justiția într-o societate în relație cu clasele sociale existente în ea. În esență, ea se referă la conceptul potrivit căruia toată lumea trebuie să aibă aceleași drepturi și oportunități economice, politice și sociale. Pentru adepții justiției sociale, rolul cel mai important al statului este de a asigura bunăstarea și respectarea drepturilor cetățenilor săi, indiferent de clasa socială din care fac parte aceștia.
În fiecare an, ONU vine cu o temă aparte, în dependenţă de problemele stringente cu care se confruntă omenirea, punând accentul pe sensibilizarea factorilor de decizie la nivel mondial.
În 2015, tema propusă de ONU pentru 20 februarie a fost „Lichidarea traficului de ființe umane și a muncii forțate”. Pentru 2016, tema a fost ”O tranziție dreaptă: economii și societăți în armonie cu natura”. În acest fel, organizatorii au atras atenția asupra faptului că alterarea mediului înconjurător are efecte negative inclusiv asupra justiției sociale. ”Tranziția dreaptă” se referă la abandonarea gândirii materialiste și înlocuirea ei cu una care să ia în calcul și aspectele ecologice, și cele sociale.
În 2017, tema propusă de ONU este „Preventing conflict and sustaining peace through decent work/Prevenirea conflictului şi susţinerea păcii prin muncă decentă”.
Sub această lozincă se urmăreşte de a atrage atenţia omenirii asupra problemelor grave existente pe piaţa muncii la nivel internaţional, injustiţia socială şi conflictele legate de muncă ce iau amploare tot mai mult în întreaga lume. Scopul acestei campanii este de a lansa un îndemn către state de a coopera şi a soluţiona de comun acord problemele globale legate de dreptul la o muncă decentă. Web site-ul campanieie este un.org/en/events/socialjusticeday/
Sursa: https://www.juridice.ro/494996/ziua-mondiala-justitiei-sociale.html