Sâmbătă, 18 februarie 2017, în Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a avut loc lansarea, în premieră, a volumului „Aroma Amintirilor” semnat de Stela Școla. Printre invitații de onoare ai evenimentului au fost prezenți: Vasile Botnaru – jurnalist și pictor; Valentin Dorogan – scriitor, șeful Departamenului Jurnalism și Științe ale Comunicării, U.S.M; Alexandru Dorogan – jurnalist; Vitalie Răileanu –critic și istoric literar; George Ciolpan – actor mimic; Ion Moraru – scriitor și pictor; Ana Trifan – lector universitar, redactoril volumului prezentat.
În prefața cărții regretatul Ion Ungureanu scrie: „Ea (Stela Școla (n.n.)) vine din generația care a apărut să umple golul lăsat de epurările sovietice în Basarabia și de exodul masiv (în fond, salvator) al intelectualității basarabene peste Prut. […] Aceste succinte mărturii, în fond, amintiri din copilărie, sunt o declarație de dragoste față de pământul, unde s-a născut, față de oamenii minunați pe care i-a avut în preajmă”.
Moderatoarea evenimentului a fost – Ana Trifan, care a salutat prezența tuturor oaspeților în biblioteca „O. Ghibu”, afirmând: „Paginele care urmează au fost scrise pentru persoane numărate pe degete – famililia și rudele cele mai apropiate ale autoarei acestei cărțulii. Dar, dacă ai fost copil, ai alergat desculț prin rouă, ai mâncat prăsade și magiun de prune, iar odată cu toate acestea, ți-ai iubit cu căldură părinții te vei regăsi numaidecât în istoriile de aici.”
Atât despre autor, cât şi despre carte s-au spus doar cuvinte de laudă. Criticul și istoricul literar – Vitalie Răileanu afirmă: „Un volum care se citește într-o noapte, se citește imediat și atunci aceasta carte îți devine atât de dragă, încît nu te mai poți despărți de ea. E o carte care se citește, știți cum? Nu cu nostalgia timpului trecut, este volumul care ne surprinde prin aceste confesiuni poetice sub genericul unor poeme mici, niște poeme care se învață pe de rost. Este o carte care ne duce în lumea copilăriei, alături de mama, de tata, de nuc, de casa părintească, de vecini, de lumea minunată”.
„După ce universul copilăriei a fost explorat, de la Creangă încoace, milimetru cu milimetru, celuă cu celulă, Stela Școla, se încumetă să ne propună propria unitate de măsură a spațialității convertite în timp și invers”, a menționat binecunoscutul ziarist și publicist Vasile Botnaru.
Deasemea mai afirmând că „pe măsură ce ne îndepărtăm de evenimente, copii și nepoții noștri nu au de unde să știe adevărata dimensiune a tragediilor prin care au trecut părinții și bunicii noștri, însă Doamna Stela Școla a reuștit atât de delicta, inofensiv și convingator să redea toate acestea”.
”Această carte este scrisă prin ochii unui copil și toți cei care o vor citi se vor gândi la părinții lor, la copilărie”, a concluzionat actorul mimic George Ciolpan.
Alexandru Dorogan a asociat această carte cu un vitraliu, spunând: „În momentul cînd se începe această descriere, de fapt se începe drama noastră, când s-a spart acea vaza în care era familia Dorogan, s-a consemnat în cioburi acea realitate în care am trait cândva, iar tu, dragă Stela, ai reușit să aduni acele cioburi și să faci un vitraliu din care vine lumina părinților tai, copilăria ta și străbate lumina amintirilor în culori foarte nuanțate. Noi nu am reușit să le spunem copiilor trecutul nostru, dar această carte a reușit să o facă.”
Deasemea și d-na Zinaida Trifan și-a exprimat părerea despre această carte, adăugând: „Acest copil frumos, suflet nobli al Stele Școla, rămâne în memoria noastră prin stima față de părinți, baștina. Această carte este binevenită să fie ecranizată, fiecare povestire fiind un episod, un film aparte”.
„O carte foarte valoroasă, care cuprinde perle, lumină și optimism”, spune pictoru și scriitorul Ion Moraru.
Cartea Aroma amintirilor cuprinde o multitudine de eseuri. Fiecare eseu redă o amintire din viața scriitoarei plină de dragoste, durere, mîngâiere, frică și dor. Prin cuvinte simple dar atât de profunde Stela Școla încearcă să ne ducă cu gândul undeva departe, undeva în trecutul buneilor noștri demonstrându-ne adevărata dimensiune a realității, a tragediilor dar și a copilării care vor rămîne mereu în inimile scriitoarei noastre. Toate aceste mici întâmplări au avut loc în satul Cotiujenii Mari – o localitate cu două școli și două biserici, centru de comună, din raionul Șoldănești, așezat pe trei coline pitorești.
În cele din urmă d-na Stela s-a confesat: „ Am scris această cărticică cu suflet, cu scopul să aduc căldură în sufletele voastre și anume a copiilor…”