Biblioteca "Onisifor Ghibu", Servicii noi de bibliotecă

Nicolae Spătaru – bun cunoscător al pulsului poeziei româneşti

Această prezentare necesită JavaScript.

Biblioteca „Onisifor Ghibu”, în parteneriat cu Liceul Teoretic Trăian, își continuă serviciul cu genericul: Generația tânără în dialog cu scriitorii autohtoni. Ca invitat de onoare de data aceasta, a fost Nicolae Spătaru, poet, prozator, publicist. Scriitorul născut pe 13 ianuarie 1961, în satul Hârbova, Ținutul Herța. În 1983 a absolvit Facultatea de Limbă și Literatură Română a Universității de Stat din Cernăuți.

În 1992, la Editura „Hyperion” îi apare cartea de poeme „Întoarcerea zeilor”. În 1993 este distins cu Premiul pentru debut al Salonului Internațional de Carte din Chișinău. În 1996, la Editura „Hyperion” vede lumina tiparului placheta de poeme „Ion și alte revoluții”, iar în 1998, la Editura „Junimea” din Iași – cartea „Noaptea când soclurile își recrutează noile glorii”, distinsă, în 1998, cu Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Moldova și cel al Fundației Culturale Române.

În 2000 publică volumul „Tristețea recită din Rilke”, apărut la Editura „Augusta” (2000). În continuare editează câteva cărți pentru copii: „Cifrele în spectacol” (Editura „Prut Internațional”, 2005), distinsă, în același an, cu Premiul Internațional de Carte pentru Copii, „O zi plină de surprize” (aceeași editură, 2006), „Reportaje în culori” (Editura „Ideea Studio”, 2008) și „Pisicul informatician” (Editura „Arc”, 2012), „Îngeraşul purta fustă mini” (Junimea, Iaşi, 2016). În curs de apariție, la Editura „Lumina” se află volumul de poezie pentru copii „Cangurul-taxi”. De asemenea, este pregătită pentru tipar cartea „Mici insomnii pentru Europa”.

Oaspetele nostru a fost axat pe un dialog sincer, iar la toate întrebările adresate domnul Nicolae Spătaru a avut un răspuns binevoitor, plin de umor.

La întrebarea:Care este cea mai frumoasă poznă pe care a făcut-o?,scriitorul le-a povestit întîmplarea La medic, cum dumnealui împreună cu vărul său se jucau de-a împușcatul cu cireșe și când mama la văzut pe companionul său de joacă plin de suc de cireșe, de la început nu a înțeles că este suc de cireșe, dar a crezut că este rănit și a fugit cu copilul în brațe la medic.

Şi elevii i-au făcut o surpriză poetului, învăţând poeziile din cartea „Pisicul informatician” recitindu-le expresiv și cu intonație.

Criticul şi istoricul literar Maria Pilchin menţionează:

 „Totuşi în literatură contează, în primul rând, talentul şi Nicolae Spătaru este cu siguranţă un scriitor talentat. Poemele şi prozele semnate de acest autor îşi ocupă locul lor în literatura română, spre deosebire de marea masă de texte atopice scrise de autorii (din păcate foarte mulţi) care nu şi-l au”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s