Biblioteca "Onisifor Ghibu", Biblioteca Municipală "B. P. Hasdeu"

Ce este educaţia de calitate ?

Data de 14 februarie, anul curent,  la biblioteca “Onisifor Ghibu” a fost o zi de informare cu tema – „Educaţie de calitate”. Pe parcursul zilei au fost oferite materiale informative pentru vizitatori, referitoare la această temă, dar au avut loc şi dicuţii, la care cei interesaţi au avut posibilitatea să afle mai multe despre educaţia de calitate şi factorii de care depinde, în mare măsură, acest lucru. Doritorii au avut posibilitatea să-şi expună părerea vis-a-vis de acest subiect, propunând şi unele eventuale soluţii pentru o societate cu adevărat educată.

img_0004

Nicoleta Siminiţchi, 20 de ani, studentă în anul I, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a USM:

 Educaţia de calitate pentru mine înseamnă a întruni unele calităţi: a fi bun, tolerant, atent cu cei din jur, responsabil, a poseda un bagaj de cunoştinţe vaste în diverse domenii etc.

Toate aceste calităţi ne sunt transmise din familie, încă din primii ani de viaţă (cum se mai spune „ cei şapte ani de acasă”), iar mai departe şcoala are un rol esenţial în promovarea unei educaţii de calitate. Şcolile noastre sunt bune dar, uneori pregătirea profesională a unor profesori, lasă mult de dorit. Tot la fel, putem spune şi despre atitudinea unor elevi faţă de şcoală, cunoştinţe şi educaţie în general.

În societate, privitor la educaţie, ar mai fi multe de schimbat…”

img_0009Valeriu Munteanu, student anul I, Pedagogie, UPS „ I. Creangă” din Chişinău:

„Pentru mine „educaţia de calitate” înseamnă un set de principii şi valori sănătoase, plus cunoştinţe temeinice într-un domeniu profesional ales de fiecare în parte.

Educaţia, pe lângă cei şapte ani de acasă, înseamnă în primul rând „şcoală”.

La noi, din păcate, şcolile, nu întotdeauna pot fi calificate drept cele mai bune şi mai performante… Din păcate, la şcoală deseori, copiii văd lucruri nu tocmai dintre cele mai frumoase! Cu toate acestea, şcoala rămâne, deocamdată, singurul sistem organizat de învăţământ, prin care este sortit să treacă fiecare membru al societăţii. Acolo facem pentru prima dată cunoştinţă, de fapt, cu slăbiciunile societăţii din care facem parte.

Din păcate, profesori, au atât de bine pregătiţi continuă să predea cele mai diverse şi importante materii, dând vina mereu pe elevi că nu vor să înveţe.

Avem astăzi atâtea „gunoaie ale societăţii” – oameni care nu doresc să muncească stând cu mâna întinsă ca alţii să le dea…

În genere, trăim într-o societate slab educată. De aceea şi nivelul nostru scăzut de viaţă, comparativ cu alte ţări. Avem foarte mult de lucrat, în ceea ce ţine de „educaţie de calitate”.”

img_0007Felicia Nistor, studentă, anul IV, Litere, USM:

Educaţia de calitate înseamnă în primul rând „şapte ani de acasă”, plus – valori, principii, bagaj de cunoştinţe generale tot mai divers.

Cred că învăţământul de la noi este unul bun, cu profesori bine pregătiţi, atât doar că nivelul de salarizare din ţara noastră, este sub nivel. Trecând prin şcoală am căutat să asimilez de la dascălii mei toată informaţia oferită cu drag spre a ne fi de folos peste ani. Din păcate, atitudinea elevilor deseori îi decepţionează pe profesori care nu pot oferi la maxim cunoştinţele lor.

Dacă e să ne referim la educaţia oamenilor pe care îi vedem zilnic în transportul public, magazine, teatre etc, cred că este una pozitivă, cu unele excepţii. Dar, nu există pădure fără uscături…

Cred că în ceea ce ţine de educaţie, întotdeauna există loc de mai bine.”

img_0013Daniela Dascăl, studentă anul II, ASEM, Bussiness şi Administrare:

„Eu sunt mulţumită de cunoştinţele pe care le acumulez la facultate. Am profesori buni, unii poate mai slab pregătiţi, însă eu mă strădui să învăţ mult în mod îndividual. Nu mă bazez doar pe cunoştinţele acumulate la facultate. Cred că dacă munceşti mult asupra ta, poţi deveni un adevărat profesionist. Şcoala doar ne ghidează, în rest, noi facem totul singuri.

Dacă este să vorbesc despre educaţia pe care o vedem în societatea noastră, pot spune că majoritatea dintre noi se comportă civilizat, aşa cum au învăţat de acasă. Sunt unele lucruri care ar merita schimbate, ca, de exemplu atitudinea unor persoane din generaţiile mai în vârstă, faţă de tineri. Cred că tinerii vin cu o altă mentalitate şi gândire modernă, educaţie progresistă. Mai avem, însă de lucru la capitolul educaţie.”

img_0016Nicoleta Laur, elevă în clasa a 11-a, L.T. „N. Dadiani”, Chişinău :

„Din câte am observat, avem de aface zilnic cu lume bine educată, dar şi mai puţin educată. Aceasta se observă în comportamentul fiecăruia din noi atunci când iese în stradă, merge la cumpărături, la plimbare, la magazin. Acolo unde cineva mănâncă seminţe şi aruncă cojile pe jos, indiferent de opinia celorlalţi, este puţin probabil că acolo putem vorbi de educaţie.

Educaţia vine în primul rând din familie. Dacă în familie nu vom avea parte de o bună educaţie, aceasta ne va marca viaţa de mai departe. Desigur că şcoala ne ajută să ne dezvoltăm mai departe, dar cei şapte ani de acasă nu ni-i poate oferi.

Ceea ce mi se pare total greşit în şcoală este că de cele mai multe ori nu este încurajată creativitatea elevilor, gândirea liberă şi libertatea de exprimare. Unii profesori sunt prea severi şi preferă ca elevul să înveţe exact aşa cum i s-a spus, altfel poate fi taxat drastic. Aceasta e o mare greşeală.

La drept vorbind societatea noastră nu este suficient de educată şi are mari restanţe, vorbind, mai ales, de educaţie de calitate.

img_0019Cristi Nour, elev în clasa a VIII-a la  L.T. „G. Meniuc”, Chişinău :

„În şcoala unde învăţ eu avem parte de profesori buni, înţelegători, care ne ajută să devenim oameni. Ne oferă toate cunoştinţele necesare. Atât doar că nu întotdeauna elevii doresc să ia aceste cunoştinţe.

Un om bine educat este cel care nu este egoist, e săritor la nevoie, binevoitor, doreşte tuturor doar binele. Însă, în ţara noastră, oamenii sunt diferiţi şi nu totdeauna bineintenţionaţi. De aceea trebuie să fim precauţi atunci când ne alegem prietenii.”

Opinii diverse ale oamenilor, care ne fac să cădem pe gânduri şi să ne gândim ce ar mai fi de făcut ca să nu mai apară, de fiecare dată în opiniile noastre gânduri negative despre educaţie. Totuşi, educaţia este un imperativ fără de care nu poate exista progres în orice societate. Haideţi să ne gândim puţin mai mult la educaţia noastră!

 Să începem de la noi schimbarea pe care am dori s-o vedem în societate. Să fim noi schimbarea şi modelul / exemplul pe care am vrea să-l vedem în jurul nostru, în persoana semenilor noştri.

img_0022

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s