14 februarie. Ziua Internaţională a Dăruirii de Carte, Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Ziua Internaţională a Dăruirii de Cărţi

Puţini ştiu că astăzi, pe lângă Ziua îndrăgostiţilor, mai are loc o sărbătoare ZIUA INTERNAŢIONALĂ A DĂRUIRII DE CĂRŢI – International Book Giving Day. N-am ştiut nici noi. Dar, îndată ce am aflat, ne grăbim să aducem şi vouă la cunoştinţă. În Biblioteca „Onisifor Ghibu”, în această zi, vor fi dăruite mai multe cărţi şi semne de carte tuturor utilizatorilor care vor participa la concursul: Recital de versuri despre dragele noastre cărţi. Vă încurajăm să veniţi la bibliotecă să participaţi la concurs şi să primiţi o carte în dar. O şi puteţi alege personal pe cea dorită din coşul miraculos, plin cu tot felul de cărţi. Vă provocăm, de asemenea, să dăruiţi în această zi, pe lângă inimioare, măcar o carte. 

Ideea acestei zile a venit din impulsul de a trezi dragostea pentru cărţi în rândul celor tineri, mai ales a copiilor. Apărut iniţial în Marea Britanie, obiceiul de a dărui cărţi tinerilor, pe 14 februarie, a făcut înconjurul lumii. Sunt organizate în acest scop numeroase centre de colectare unde, donatori şi primitori, toţi iubitori ai cărţilor, se-ntâlnesc şi discută despre pasiunea lor comună.
Alţii se îndreaptă spre biblioteci, şcoli, centre de caritate unde cărţile vor fi primite cu bucurie. Este foarte obişnuit, de asemenea, în această Zi Internaţională a Cărţii Dăruite, să fie „uitate” volume în staţiile de metrou, cafenele sau pe băncile din parcuri. Pentru a fi găsite şi citite de cei care vor trece pe-acolo.
Este ziua în care dragostea pentru cărţi trebuie împărtăşită. Cu cei dragi, cu oameni necunoscuţi, poate chiar cu cei care n-au deschis o carte niciodată.
Iar această sărbătoare poate continua. În fiecare zi. Ca şi dragostea pentru oameni.

Fiecare din noi are acasă cărţi deja citite şi răscitite, care stau uitate pe rafturi. Haideţi să le donăm celor dornici de lectură: prietenilor, la grădiniţe, la biblioteci. Pentru tine este doar o carte veche, pentru cineva este o poveste nouă. Aici ajungem la vorba veche: „dar din dar se face raiul”.

“Cel mai bun lucru dintr-o carte nu constă în ceea ce conţine, ci în gândurile pe care ţi le sugerează; la fel precum muzica nu rezidă în tonalităţile ei, ci în ecourile care ajung în inima noastră.” Citat de John Greenleaf Whittier”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s