Biblioteca "Onisifor Ghibu", Chișinău citește

Lansarea Programul „Chișinăul citește” la Biblioteca „Onisifor Ghibu”

 

Inițiat în 2004, Programul Chișinăul citește a reușit să promoveze şi să încurajeze lectura ca mijloc de dezvoltare culturală şi creativă a chişinăuienilor, a orientat cititorul spre valorile literare şi artistice autohtone. Scopul fundamental al Programului este centrat pe constituirea unei comunităţi de cititori prin promovarea lucrărilor de înaltă ţinută artistică şi educarea gustului pentru lectură a chişinăuienilor. Segmentele de vârstă participante sunt: adulţi, adolescenţi/preadolescenţi, copii.

dscn8141

În anul 2017, Biblioteca Municipală propune spre lectura comunității chişinăuiene următoarele cărți:

Negru și Roșu 1930-2056, autor – Val Butnaru (pentru adulţi);

Tunica portocalie, autor – Lucreția Bârlădeanu (pentru adolescenţi);

Dansul florilor, autor – Ianoș Țurcanu (pentru copii).

coperta_text

Val Butnaru, scriitor analist politic, dramaturg și publicist. Romanul  Negru și Roșu deși are la bază câteva evenimente importante din istoria noastră nu poate fi considerat unul istoric. Luat de la un capăt la altul, veți avea senzația că v-ați rătăcit într-un labirint, că realitatea este succedată de fantastic, și hotarul între aceste doua lumi e șters. Dar la final, fiecare element din puzzle se va așeza la locul său, iar ansamblul va fi unul neașteptat de frumos complex.

lucretia2

Lucreția Bârlădeanu, scriitoare, este una dintre cele mai sofisticate prezențe din lumea literară de la Chișinău. Își împarte viața între Chișinău și Paris de ani buni. Spune că titlul ultimului său volum Tunica Portocalie nu este ales întâmplător. Portocaliul este o culoare vibrantă, exuberantă, iar tunica – un element de vestimentație care poate fi interpretat în moduri felurite, rămânând totuși un simbol al grației și libertății. „Un scriitor lasă întotdeauna și cititorului său posibilitatea de a se regăsi în simboluri și de a le interpreta”, punctează Lucreția Bârlădeanu.

1469518010_coperta_dansulflorilor_i

Ianoș Țurcanu, poet, prozator, eseist, publicist. Placheta de versuri pentru copii, intitulată Dansul florilor este un frumos dar, adus de autor cititorilor care abea deprind arta lecturii. Cuprinsul volumului include mici poezioare care incintă auzul și gîndul. Copii pot să deprindă noțiunile de – frumos, autentic, cantabil ș.a. Lectura este plăcută și memorabilă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s