Biblioteca "Onisifor Ghibu", Biblioteca Municipală "B. P. Hasdeu"

Proiectul ”Cunoaște-ți Tumoarea” (lupta împotriva Cancerului)

Astăzi, 7 februarie 2017, la Biblioteca ”Onisifor Ghibu” a avut loc evenimentul de lansare ”Cunoașteți Tumoarea”, proiectul a fost organizat cu prilejul ”Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului” și ”Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului la Copii”.

Scopul proiectului este informarea și conștientizarea în rândul populației a legăturii semnelor precoce ale bolii pentru o pregătire oncologică corespunzătoare din partea medicului de familie și a specialiștilor, dar și pentru acțiuni de screening – (ocrotire) pentru anumite localizări neoplazice și categorii de pacienți.

În cadrul proiectului sa organizat o lecție publică cu elemente de ”Teatru Forum” și comunicarea problematicii de percepție a cancerului și a factorilor de implicare în istoria și profilaxia bolii. Pe parcursul programului am avut onoarea să facem cunoștință cu Valeriu Țuțuianu, specialist în genetica cancerului, biologia moleculară, nano-bioinginerie și psihopedagogie, cercetător științific la Institutul Oncologic a Republicii Moldova, laborator Imunogenetic, subdiviziunea ”Genetica Cancerului”, Valentina Stratan, deputat și cercetător științific imunogenetic, șefa Serviciului Diagnostic de Laborator (biochimic, clinic, hematologic, bacteriologic și imunologic) la Institutul Oncologic din Chișinău.

  • Valeriu Țuțuianu a avut o mare plăcere să împărtășească cu noi următoarele subiecte: Ce este Cancerul? Care este istoria acestuia? Care este mecanismul de funcționare? Care este filozofia și care este tratamentul acestuia?
  • Valentina Stratan ni-a comunicat despre etiologia cancerului fiind interacțiunea mai multor factori: genetici, de mediu, stil de viață sau medicali. Odată cu progresele în genetica cancerului s-au făcut pași importanți în înțelegerea biologiei cancerului. Consecutiv s-au identificat categorii de persoane cu risc crescut de a dezvolta un cancer de-alungul existenței lor, s-a mers către o mai bună înțelegere a cancerului care a condus către inițierea terapiilor conform amprentei moleculare a tumorii ceea ce a deschis calea terapiilor anticancer, mult mai țintite, mult mai eficiente și cu toxicitate limitată.

Proiectul a fost organizat de către Asociația Obștească ”Serviciu pentru Pace”, în parteneriat cu Clusterul organizațiilor pro-sociale ”Inovații pentru Cooperări Sociale”, Direcția Generală, Educație Tineret și Sport, IMSP Institutul Oncologic din Republica Moldova, Laboratorul Științific și Biblioteca ”Onisifor Ghibu”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s