Biblioteca "Onisifor Ghibu", expoziţie virtuală

Charles Dickens între marile speranțe ale secolului XXI (205 ani de la naștere)

Expoziție virtuală

Charles Dickens a fost un scriitor și un critic englez, fiind în general considerat drept cel mai mare romancier al perioadei victoriene și creatorul unora dintre cele mai memorabile personaje fictive, cunoscut prin opere precum „Marile speranțe”, „Aventurile lui Oliver Twist”, „David Copperfield”, „Martin Chuzzlewit”, „Dombey și fiul”, „Timpuri grele”, „Dugheana cu vechituri” (Pravalia cu antichități), „Documentele postume ale clubului Pickwich”, „Nicholas Nickeby”, „Barnaby Rudge”, „Poveste despre două orașe” ș.a.

 • Dickens, Charles. Aventurile lui Oliver Twist / Charles Dickens; trad. Profira Sadoveanu. – Chișinău: Editura Prut Internațional, 2004. – 516 p.

„Oliver Twist“ este povestea captivantă a unui copil rămas orfan încă de la naștere, pe care destinul îl obligă să îndure tratamentul inuman din orfelinatele londoneze.

Băiatul este obligat să treacă, încă de la naștere, prin multe evenimente crude, dar, datorită firii lui cinstite și a inimii sale bune, iese triumfător din menghina lor, câștigând numeroși prieteni.

Romanul tratează destinul sinuos al copiilor abandonați și supuși unui regim de viață sever, la fel ca Dickens în viața reală.

adevarul-01-david-copperfield-vol-1adevarul-02-david-copperfield-vol-22

 • Dickens, Charles.  David Copperfield vol. 1 / Charles Dickens; trad. de Cristina Jinga. – București : Editura Adevărul Holding, 2011. – 592 p.
 • Dickens, Charles.  David Copperfield vol. 2 / Charles Dickens; trad. de Cristina Jinga. – București : Editura Adevărul Holding, 2011. – 576 p.

Rămănând orfan de tată (cu șase luni înainte de a se naște), David Copperfield este obligat să îndure asprimea și teroarea la care îl supun tatăl vitreg și sora acestuia, care îl trimit la o școală din apropierea Londrei, condusă în mod tiranic de domnul Creakle.

Destinul implacabil al micuțului îl lasă în scurt timp și fară mamă. După moartea acesteia, David este silit să trudească la firma tatălui său vitreg, ca spălător de sticle, în condiții aproape inumane.

Când nimic bun nu pare să se mai întâmple în viața micului orfan, soarta i se schimbă surprinzător, iar chinurile îndurate în trecut devin o simplă amintire.

 • Dickens, Charles.  Documentele postume ale clubului Pickwick / Charles Dickens; trad. de Ion Pas, Nicolae Popescu. – București : Editura Cartea Românească, 1970. – 434 p.

Primul roman al lui Dickens se naște în urma unui scandal. Editura Chapman&Hall intenționa să scoată un fel de serial cu ilustrații comice ale unui caricaturist foarte apreciat al vremii, Robert Seymour.

În același timp, lui Dickens, care devenise deja cunoscut pentru articolele scrise în calitate de reporter acreditat la Camera Comunelor, prin intermediul cărora captase deja o bună parte a publicului cititor, i s-a cerut să scrie despre un club sportiv.

Dickens a respins oferta, pe de o parte, pentru că schițele sportive erau demodate și nu mai trezeau interesul nimanui; pe de altă parte, pentru că nu se pricepea la sport.

În urma refuzului lui Dickens, editorii acceptă propunerea lui de a publica o serie de peripeții de călătorie ce vor fi cunoscute sub titlul „Cronicile Clubului Pickwick“.

Întâmplările tipărite în serial s-au bucurat de un succes nemaiîntâlnit până atunci. Se spune că, aflat pe patul de suferință, un bolnav, caruia i s-a spus că nu mai are mult de trăit, a exclamat bucuros după ce preotul a părăsit încăperea în care se afla: „Slava Domnului că voi apuca să aflu cum se termină Pickwick, care se încheie în zece zile!“

charles-dickens-colind-de-craciun

 • Dickens, Charles.  Colind de Crăciun / Charles Dickens; trad. de Petronela Negoșanu, Petre Solomon, Mihaela Golban. – București : Editura Adevărul Holding, 2010. – 441 p.

„Colind de Crăciun” este o carte cu povestiri ale lui Dickens ce cuprinde povestirile „Colind de Crăciun“, „Greierul casei“, „Clopotele“, „Lupta vieţii“, „Omul bântuit şi pactul cu fantoma“.

Povestirea „Colind de Crăciun” îl are în centru pe unchiul Scrooge, un avar cu inima de piatră, miraculos metamorfozat însă de spiritul Crăciunului. Personajul se întâlneşte cu fantomele Crăciunului trecut, ale prezentului şi ale viitorului apropiat, care îl ajută să redevină un om bun. Fantomele îi reamintesc faptul că s-a obişnuit să fie un om morocănos, fără lumină în ochi şi fără bucuria de a trăi clipa şi de a face daruri celor dragi din jurul său. În apropierea Crăciunului, Scrooge îşi dă seama de contrastele personalităţii sale.

Astfel, unchiul Scrooge a devenit şi unul dintre personajele celebre ale literaturii universale. Cartea este o lecţie de viaţă pentru copii, care sunt învăţaţi să fie omenoşi.

Bătrânul avar şi hrăpăreţ, aspru şi de neclintit, fără pic de compasiune pentru cei din jurul său, arată că, datorită miracolului sărbătorilor, oamenii se pot schimba.

marile-sperante-carte

 • Dickens, Charles.  Marile speranțe / Charles Dickens; trad. de Vera Călin. – București : Editura Regis, s. a.. – 544 p.

Un baiețandru cu origini umile primește sprijinul unui binefăcător misterios care îl ajută să scape de sărăcie și să trăiască o viață de gentlemen la periferia Londrei.

Tânarului orfan Pip i se oferă o șansă neașteptată de a scăpa de sărăcie grație unui binefăcător misterios. Pentru că acum a ajuns în eșalonul de sus al lumii londoneze stratificate social, Pip se folosește de pozitia sa ca să-i facă curte frumoasei Estella, o moștenitoare bogată și răsfățată pe care a iubit-o încî din copilărie. Însă adevarul șocant din spatele acestei mari averi va avea consecințe devastatoare pentru tot ce are el mai drag.

O operă unde diversele etape ale „Marilor speranțe” trăite de Pip capătă un profund înțeles autobiografic, pentru ca, urmărind cu atenție povestea rostită de erou, deslușim vibrații ale glasului lui Dickens, amintindu-și propriile întâmplări și speranțe.”  – DAN GRIGORESCU

50f5289f9fe75c4d43cbd7787b6ee63b-6953204-160_160_11martin-chuzzlewit-volumul-210528

 • Dickens, Charles.  Martin Chuzzlewit vol. 1 / Charles Dickens; trad. de Mihnea Gheorghiu. – București : Editura pentru literatura universală, 1965. – 502 p.
 • Dickens, Charles.  Martin Chuzzlewit vol. 2 / Charles Dickens; trad. de Mihnea Gheorghiu. – București : Editura pentru literatura universală, 1965. – 488 p.

Adept al doctrinei republicane, Dickens își dorise enorm să vină în contact direct cu susținătorii acestei ideologii care, în opinia lui, se apropia foarte mult de pricipiile egalitariste ale iluminismului.

Uimit de neașteptata aroganță a americanilor și de amabilitatea rece pe care o afișau față de străini, precum și de tendința lor de a folosi violența în caz de dispute, în loc să își rezolve conflictele pe cale diplomatică, Dickens a remarcat neconcordanța dintre ideologie și comportament, pe care fară ezitare o va scoate la iveală în scrierile sale.

 În „Martin Chuzzlewit” se foloseste de ficțiune pentru a satiriza societatea americană.

Dickens îl transformă pe tânarul Martin, căruia îi lipsește totuși naivitatea lui Gulliver, într-un observator ironic al scenei politice și sociale americane.

Văzută prin această prismă, America va fi percepută de publicul britanic cu toate imperfecțiunile ei.

În epoca „Martin Chuzzlewit” s-a bucurat de succes atât datorită umorului de care abunda majoritatea episoadelor relatate în paginile sale, cât și pentru că stimulează puternic imaginația multora dintre cititorii dornici de a obține informații despre America, un tarâm încă necunoscut în detaliu de europeni.

20002537-1-500_500charles-dickens-mica-dorrit-cartea-romaneasca-1975-l-143758-510x510

 • Dickens, Charles.  Mica Dorrit vol. 1 / Charles Dickens; trad. de Niculai Popescu. – București : Editura Cartea Românească, 1975. – 531 p.
 • Dickens, Charles. Mica Dorrit vol. 2 / Charles Dickens; trad. de Niculai Popescu. – București : Editura Cartea Românească, 1975. – 488 p.

Romanul „Micuța Dorrit” este o lucrare de satiră la adresa conducerii societății acelei epoci. Cartea ne povestește, introducându-ne în decoruri dintre cele mai variate din Anglia, Franța, Italia, aventurile unor personaje pitorești apar-ținând tuturor claselor sociale. Micuța Dorrit este zâna cea bună, care-și ajută familia căzută în sărăcie. Lumea ce gravitează în jurul personajului principal este antrenată, cu un puternic suflu de viață, într-un labirint de intrigi misterioase, care țin cititorul cu sufletul la gură până la ultima pagină a acestui roman, care este unul dintre cele mai captivante ale lui Charles Dickens. Romanul se adresează tuturor categoriilor de cititori. Totuși, el este recomandat începând cu varsta de 13-14 ani, în special fetițelor, care vor vedea în eroină o soră, un model de urmat.

misterul-lui-edwin-drood

 • Dickens, Charles.  Misterul lui Edwin Drood/ Charles Dickens; trad. de Niculai Popescu. – București : Editura Nemira, 2012. – 352 p.

Edwin Drood este pe pragul de a o lua de sotie pe Rosa, dar rup logodna. Nu trece mult si Edwin dispare. Oare a fost ucis? Oare i-a venit de hac unchiul cel gelos, îndragostit de tânara sa logodnică?

Iată întrebarile cu care se confruntă cititorul în Misterul lui Edwin Drood, ultimul roman al lui Charles Dickens, apărut chiar în anul morții scriitorului. Enigma a rămas nedescifrată. Dar cartea nu este doar o ficțiune de suspans, ci și un roman de atmosferă, în care lumea din Anglia victoriană se împletește cu un univers fantastic halucinant.

f64474e670045607e1d7ed953ffa4756-5397377-1000_1000

 • Dickens, Charles.  Nicholas Nickleby/ Charles Dickens; trad. de Vera Călin. – București : Editura Tineretului, 1960. – 535 p.

Dragostea lui Charles Dickens pentru teatru explică savuroasele episoade din lumea scenei prezente în paginile romanului Nicholas Nickleby.
Din cauza tratamentului inuman aplicat elevilor din școala domnului Squeers, Nicholas Nickleby și prietenul său, Smike, se iau la bătaie cu dascălul despotic, apoi hotărăsc să scape de regimul greu de îndurat.
Momentele petrecute de cei doi în compania grupului de actori ambulanți căruia li se alătură, sunt pentru cititor un prilej de adevarătă desfătare.

charles-dickens-pagini-alese-stiintifica-si-encic-1982-l-154044-510x510

 • Dickens, Charles.  Pagini alese/ Charles Dickens. – București : Editura Științifică și enciclopedică, 1982. – 807 p.

Pagini alese este o carte cu povestiri ale lui Dickens ce cuprinde povestirile „Schițe – povestiri – legende”, „Arta de a nu face nimic”, „Firidele, ungherele și fundăturile Justiției”, „Secvențe electorale”, „Înalta Societate2, „Filantropie telescopică”, „Mister Wilkins Micawber”, „Uriah Heep”, „America – 1842″.

charles-dickens-poveste-despre-doua-orase-12195180_normal

 • Dickens, Charles.  Poveste despre două orașe/ Charles Dickens; trad. Antoaneta Ralian. – București : Editura Garamond, 1993. – 370 p.

Ca multe alte opere literare, “Poveste despre doua orașe” este construită pe mai multe nivele, iar povestea poate fi savurată la diferite nivele, în funcție de vârsta cititorului. La nivelul cel mai superficial, opera prezintă relațiile de rudenie și dragoste pe fondul tumultuos al revoluției franceze. Lucie se reunește cu tatal ei, pierdut cu mulți ani în urmă (doctorul Manette), fiind închis mulți ani în Bastilia.

Cu ajutorul iubitoarei Lucie, medicul Manette se zbate să-și mențină luciditatea, care este reflectată de activitatea obsesivă de a realiza pantofi. în acest timp, Lucie este curtată de doi pretendenți – Charles Darnay, aristocrat francez exilat și Sydney Carton, avocat englez infam dar genial în același timp. Pe masură ce povestea progreseaza, Lucie se casatorește cu Darnay și razboiul izbucnește în Franța.

Darnay este arestat datorită relațiilor sale. Deși doctorul Manette încearcă să-l ajute pe Darnay, Sydney Carton este cel care face sacrificiul suprem în numele iubirii lui pentru Lucie.

prietenul-nostru-comun-charles-dickens-editura-cartea-romaneasca-1973-vol-1-150x225prietenul-nostru-comun-charles-dickens-editura-cartea-romaneasca-1973-vol-2-150x225

 • Dickens, Charles.  Prietenul nostru comun vol.1/ Charles Dickens; trad. Niculai Popescu. – București : Editura Cartea Românească, 1973. – 528 p.
 • Dickens, Charles.  Prietenul nostru comun vol.2/ Charles Dickens; trad. Niculai Popescu. – București : Editura Cartea Românească, 1973. – 480 p.

„Prietenul nostru comun” de Charles Dickens (1812 – 1870) este bine cunoscut publicului românesc. Cel mal mare prozator pe care l-a avut vreodata Anglia, cum îl numește cunoscutul critic și Istoric literar Ifor Evans, daruiește copiilor și tinerilor prin această carte o inedită Istorie a Angliei de la începuturile ei până în epoca victoriană, contemporană scriitorului, istorie care, datorită uriașului său talent, prinde viață sub ochii cititorului, oferindu-i, pe lângă cunoștințele necesare cerute de școală, și o lectură cu adevarpăt palpitantă.

viata-domnului-nostru-charles-dickens

 • Dickens, Charles.  Viața Domnului nostru/ Charles Dickens; trad. Luana Stoica. – București : Editura Humantis, 2007. – 90 p.

Se apropie Crăciunul. Un tată le spune copiilor lui povestea biblică a lui Isus Cristos, pruncul născut în iesle. Ici-colo povestitorul e obligat să simplifice sau chiar să modifice unele detalii, pentru că are grija să vorbească pe-ntelesul micilor lui ascultători, să explice, să scoata la lumină sensuri ascunse. Cum tatăl este scriitor, din relatarea destinată doar familiei lui a luat naștere o carte pentru toți.

2840560_schitele-lui-boz-de-charles-dickens_1

 • Dickens, Charles.  Schițele lui Boz/ Charles Dickens; trad. Niculai Popescu. – București : Editura Univers, 1970. – 376 p.

„Aceste schițe le-am scris și tipărit, în întregime pe vremea tinereții mele fragede. Au fost strânse și republicate pe când eram foarte tânăr și răspândite în lume cu toate cursurile lor – și aveau berechet.

…dar pentru că această culegere nu a fost scrisă acum și pentru că afost primită cu îngăduință, favorabil, la prima ei apariție, nu am socotit potrivit să-i aduc alte modificări decât schimbând ici-colo câteva cuvinte și prepoziții”.

Charles Dickens

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s