Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Simularea unui proces de judecată

La data de 02 februarie 2017, în Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a avut loc un trainig intitulat: Simularea unui proces de judecată conform Curţii Penale Internaţionale, la care au participat membrii Consiliului Local al Copiilor şi Tinerilor. Invitatul de onoarea al activităţii respective a fost avocatul Victoria Gamurari, care a accentuat faptul că apărarea drepturilor omului este una dintre necesităţile primordiale ale unei societăţi sănătoase. Iar drepturile omului pot fi apărate prin mai mult metode: medierea, instanţele de judecată non-formale, curţile de arbitraj şi instanţa de judecată propriu-zisă.

Această prezentare necesită JavaScript.

Medierea mizează pe strategii de convingere a populaţiei în privinţa unei sau altei cauze. Este o metodă non-formală, care în ultimii ani ia tot mai multă amploare în Republica Moldova, dar care rămâne a fi, de multe ori, părtinitoare.

Curţile de arbitraj sunt mai bine structurate, organizate decât medierea. Ele prezintă o specializare mai îngustă decât instanţa de judecată şi sunt, în mare parte, specializate în domeniul comercial.

Instanţa de judecată este organul competent să înfăptuiască justiţia, aici se pot adresa persoanele pentru apărarea drepturilor lor. Instanţa de judecată are la bază: Codul de procedură civilă şi Codul de procedură penală.

 Pentru simularea procesului de judecată au fost aleşi judecătorul, avocatul, procurorul, victima, învinuitul, martorul, având astfel posibilitatea de a simţi pe propria piele ce presupune meseria domeniul jurisprudenţei. Obiectivul general al procesului, este creşterea şanselor de succes a viitorilor absolvenţi de învăţământ juridic în procesul de tranziţie de la şcoală la locul de muncă şi informarea doritorilor şi pe cei interesaţi de juridică despre desfăşurarea unui proces de judecata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s