Biblioteca "Onisifor Ghibu", serată literar-artistică

158 de ani de la Unirea Principatelor Române

Pe data de 25.01.2017, la Biblioteca „Onisifor Ghiibu” a avut loc conferinţa „Hai să dăm mână cu mână”, organizată cu ocazia împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. La Unirea Principatelor a contribuit, în mare parte, Alexandru Ioan Cuza, care a fost ales ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie în Țara Românească.

Prin cuvântul de întroducere, Toporeț Ludmila, coordonatorul evenimentului, a felicitat invitații și i-a îndemnat: „Hai să dăm mână cu mână”. Invitatul de onoare al conferinţei a fost deputatul liberal şi ex-ministrul Tineretului şi Sportului al R. Moldova, Ion Cebanu.

Până în anul 1862 au activat două guverne, dar cu instituții comune. Cu ajutorul unioniștilor din aceste două țări a fost posibil ca  Alexandru Ioan Cuza să unifice în 1862 Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

Primul manifest al lui Alexandru Ioan Cuza, după alegerea sa ca domn al Moldovei, a fost lecturat de către Mihai Balan. Iar discursul lui Alexandru Ioan Cuza la împărțirea steagurilor militare în tabăra de la Cotroceni, a fost readus în memorie, prin lectură, de către Mihai Panu. Domnișoara Alexandra Munteanu a recitat o poezie patriotică inspiratoare, ea fiind și autoarea versurilor. Ion Purice Nistor, președintele Clubului Studenților Liberali, doctorand USMF a ținut un discurs, înflăcărat și memorabil, reuşind să se deghizeze în personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s