Biblioteca "Onisifor Ghibu", Revista Bibliografica

Aura Christi -fragmente de ființă

Aura Christi (n. 12 ianuarie 1967, Chișinău) este un poet, romancier și eseist român. Poemele sale au fost traduse și publicate în Germania, Franța, Belgia, Italia, Suedia, Rusia, S.U.A, Bulgaria și Albania. Membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Această prezentare necesită JavaScript.

  • Christi, Aura. De partea cealaltă a umbreri. Aura Cristi. – București : Ed. Ecce Homo, 1993. – 55 p.

 Fragila punte

Ridică degetul morții/ și pune-l încet pe gură,/ adu-ți aminte că mișcarea/e o greșeală de stil,/ după ce ți-ai aplicat/ brațul rece/ compresă pe frunte/ între somn și tine/ prinde să se zidească/ fragila punte/ fără ca cineeva/ să zmulgă degetul înduioșat/ de pe gura,/ din cerul visător/ al căreia/ se desprind cuvinte.

  • Christi, Aura. Valea regilor. Aura Cristi. – București : Ed. Cartea românescă, 1996. – 78 p.

„Gustul riscului, evident al riscului creator, este una din caracteristicile tinerei autoare, o propresiune pe care o interpretăm încă o dată ca un refuz al oricărui manierism, oricât de atrăgător și prestigios ar fi el, un risc ce-l vedem și ca o profundă onestitate creatoare.ˮ

Nicolae Breban

  • Christi, Aura. Fragmente de ființă. Aura Cristi. – București : Ed. Albatros, 1998. – 231 p.

Exilul e drumul ce te va duce la cetate cu o singură condiție: să nu uiți de orgoliul adolescenței de a-ți alege un model de cucerire a lumii; cine a fost muntele de care ți-ai fixat privirea, admirația, visele – Don Quijote? Napoleon? Ia cu tine candoarea orgoliului de atunci, când ai descoperit fața cealaltă, „bestială” a lumii, față descrisă cu lux de amănunte de Cioran, ia cu tine cultul vitalității, cultul forței, ia cu tine mândria și umilința indispensabile în aventura derulată între condiția de paiață și condiția de zeu.

  • Christi, Aura. Crini imperiali. Aura Cristi. – Timișoara : Ed. Augusta, 1999. – 197 p.

 Otravă înserată ce dărui bucurii

Otravă înserată ce dărui bucurii/și îndoieli ființelor închise-n sine;/ formă a formei, înțelesuri vii,/ ce se oferă sufletelor pline// de parfumul tău – divină răzbunare,/ desăvârșindu-se când te deschizi ușor/ și domini, desfășurâdu-ți mantia regală,/ țesută din curenți adormitori.

  • Christi, Aura. Banchetul de litere. Aura Cristi. – București : Ed. Ideea Europeană, 2006. – 359 p.

Cu unele dintre personajele aceastei cărți – dacă acceptăm că fiecare scriitor e un personaj, iar literatura este o singură carte unică – vreau sp cred că m-am împreitenit, descoperindu-le, redescoperindu-le de fiecare dată; îmi place să cred că fiecare, aproape fiecare dintre invitații mei ­– într-un fel sau altul ­­– m-a marcat, m-a făcut  să mă reaproprii altminteri de literatură, de lectură, de carte. Marea majoritate a protagoniștilor acestei cărți de altminteri sunt mari lupi singuratici; și mi-a făcut plăcere să-i îndemn să vorbească despre felul în care tratează solitudinea, viața, literatura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s