Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Cultura comunicării pe Web

Pe data de 20 decembrie, la biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc lecția publică intitulată „Cultura comunicării pe web”. Utilizatorii bibliotecii au avut posibilitatea, pe parcursul acestei lecții, să ia cunoștință de anumite reguli, existente în literatura de specialitate, referitoare la modul de scriere, socializare și comportare aflându-ne în spațiul web.

Nu ştiu câți dintre noi știu, că Internetul, pentru a putea fi un beneficiu pentru toţi, are propriile sale reguli, care se cer respectate. Ca orice societate, chiar dacă este virtuală, buna funcţionare a ei depinde de comportamentul celor care o formează. De aceea, vom descrie mai jos niște reguli esenţiale de etichetă pe Internet, astfel încât să vă facă să vă întoarceți pe net cu drag şi să vă simţiți ca acasă, în această imensă comunitate.

dscn7555

Exista o cultură a comunicării pe web, adică în mediul online, o aşa-zisă “etichetă”. Eticheta în internet vine de la cele zece norme de bază care pot fi urmate peste tot online. Aceste reguli pot fi folosite în orice domeniu să completeze regulile site-ului. Ele aduc ordinea socială pe un site cu ajutorul unor reguli (10 la număr):

Regula 1: Verificarea ortografică şi corectarea mesajelor,  în toate comunicările scrise pe internet, deoarece erorile pot diminua credibilitatea mesajului.

Regula 2: Nu scrie totul cu Caps Lock într-un text, deoarece este ca şi cum ai ţipa la cel care te citeşte.

Regula 3: Onestitatea este o neticheta bună, deoarece comunicaţiile în reţea nu sunt valide fără ea. Fii sincer în profilurile tale şi în alte comunicări, deoarece onestitatea creează cea mai bună experientă on-line.

dscn7544

Regula 4: Fii tu însuţi online, pentru că nu eşti anonim şi alţi utilizatori sunt oameni reali. Nu spune şi nu fă online, lucruri pe care nu le-ai face  în realitate, pentru că nu poţi fi luat în serios,  Imaginea ta online este importantă. N-o strica prin a fi altcineva decât eşti.

Regula 5: Nu jigni şi nu răspunde la jigniri, sau orice altceva ce reprezintă o insultă personală comunicată prin intermediul internetului. Normele netichetei vor să civilizeze internetul, deoarece acesta este codul de conduită socială.

Regula 6: Nu faceţi spam şi nu urmați link-uri de tip pop-up şi spam-ul, deoarece acestea pot duce la viruşi, spyware şi malware.

Regula 7: Fii conservator în e-mailul trimis şi liberal în e-mailul primit, deoarece calitatea este mai bună decât cantitatea.

Regula 8: Nu trimite e-mailuri noaptea târziu, deoarece aceasta poate pune  în discuţie stilul tău de viaţă.

dscn7535Regula 9: Cumpăra de pe site-uri web securizate, deoarece acestea protejează informaţiile tale.

Regula 10: Fii discret în tot ceea ce faci pe internet. Aceasta include crearea de profiluri pe reţelele sociale şi postarea de comentarii.

Ar fi bine ca fiecare dintre noi, să respecte, pe cât este posibil, aceste reguli și cu siguranță, vom avea o adevărată cultură a comunicării pe web.

Internetul este o reţea şi eticheta este un cod social fără de care nu ar exista o bună conviețuire în mediul online, ca și în viața reală, de altfel.

Eticheta pe internet este modul corect de comportare al utilizatorilor  într-un mediu on-line.

Normele de etichetă ale internetului în zilele noastre fac parte  din normele sociale, obiceiuri şi cultură.

Internetul are propria cultură, iar regulile sale, mai numite și neticheta, este reprezentată de norme culturale pentru actualizări de stare, mesaje de e-mail, setările de confidenţialitate şi liste.

dscn7548Normele de bază ale netichetei sunt cele aplicate zi de zi pe internet şi sunt stabilite pentru a avea o comunicare eficienta unii cu alții.

Regula de aur a etichetei pe Internet, este de a trata pe alţii, aşa cum doreşti să fii tratat. Fă pentru alţii online, aşa cum ai face pentru tine.

Regula de aur a etichetei poate suprascrie orice normă specifică, deoarece reprezintă spiritul netichetei, acela de a fi civilizat.

Ea s-ar traduce cam astfel: Oamenii care nu cred în nimic, au vieţi lipsite de sens. Oamenii care cred în ceva în viaţă, au un scop. Regula de aur a netichetei este ceva ce poate fi crezut indiferent de propriile convingeri şi de ordinea socială.

Practic,  regula de aur referitoare la cultura comunicării pe web, inseamnă a fi civilizat. Există lucruri pe internet, pe care nu le poţi face pentru alţii, chiar dacă nu te deranjează că nu sunt făcute pentru tine.

Internetul înseamnă comunicare personală, deoarece este generat de o interfaţă de utilizator personală. E unu la unu, unu la mai mulţi, comunicare în reţele diferite, cu permisiuni diferite, drepturi de acces, niveluri de securitate şi moderatori. Regula de aur permite utilizatorilor să fie ei înşişi, în aplicarea normelor de navigare pe Internet.

dscn7553

Eticheta internetului impune ca utilizatorii să respecte normele unui site web, pentru a obţine rezultatul dorit şi de a promova un comportament corect, faţă de toţi participanţii.

Nimănui nu îi place să interacţioneze cu oameni necivilizaţi. Să fii necivilizat este antisocial. Fiind amabil eşti social. Eticheta pe internet este codul social al internetului, deoarece eticheta este un cod social. Un cod social necesită ca utilizatorii să se respecte reciproc prin orice formă de interacţiune socială. A fi  necivilizat în spațiul virtual, este egal cu a intra în zona ilegalității.

Fiind amabil cu alte persoane îi faci pe oameni să se comporte frumos, la rândul lor. Nimănui nu-i place să fie tratat urât sau să fie hărţuit şi pe deasupra acest lucru reprezintă un exemplu negativ pentru toată lumea. Aşa că, fii amabil şi comportă-te civilizat oriunde nu te-ai afla, inclusiv pe Internet!

dscn7539

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s