Biblioteca "Onisifor Ghibu", lansare de carte

În premieră: lansarea cărţii „Chişinău în inima mea” de Leonid Bujor

„Cărţile din biblioteca familiei noastre sunt zestrea cea scumpă şi moştenirea pe care o vom lăsa altor timpuri” citat de Leonid Bujor.

În ziua de 9 decembrie, în Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a avut loc lansarea în premieră a volumului Chişinău în inima mea” (Chişinău: Editura Prut Internaţional, 2016. – 272 p.) de Leonid Bujor. Scriitorul Arcadie Suceveanu a menţionat că „Biblioteca „Onisifor Ghibu” este un punct luminos pe harta Chişinălui, aici au loc săptămânal evenimente culturale importante”.

Unul dintre motivele formale care au stat la baza publicării cărţii Chişinău în inima mea este împlinirea în 2016 a 580 de ani de la fondarea Chişinăului, a afirmat Leonid Bujor.

În prefaţa cărţii autorul face o dedicaţie emotivă nepoţelei sale: „Dedic această carte scumpei mele nepoţele Bianca, care, în acest an aniversar al Chişinăului, are 8 anişori, în speranţa că atunci când, împreună cu alţi copii de vârsta ei, va atinge majoratul, Chişinăul, la 590 de ani, va fi mai frumos, mai amenajat, mai înverzit, mai luminat, iar la jubileul de 600 de ani (2036) – să devină unul dintre cele mai frumoase oraşe europene”.

La eveniment au participat: Iulian Filip, scriitor; Arcadie Suceveanu, scriitor; Ion Varta, istoric şi scriitor; Constantin Olteanu, publicist; Igor Volniţchi, publicist şi prozator; Vüqar Novruzov, traducător; Ripeanu Alexandru, Serafim Urechean, președintele Curții de Conturi a RM, Gheorghe Avornic, rector al USPEE, Boris Boguş, profesor universitar; Valentina Sturza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Republica Moldova ş.a. Moderatorul evenimentului a fost Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, cercetător, critic literar şi poet, care a salutat întregul auditoriul alcătuit doar din lume bună chişinăueană.

Atât despre autor, cât şi despre carte s-au spus doar cuvinte de laudă. Scriitorul Iulian Filip a afirmat: „Leonid Bujor face parte din categoria îndureraţilor pentru câte le-am putea face, dar le ratăm, însă nu-şi permite luxul disperării – îşi suflecă mânecile şi potriveşte unde ar pune umărul. În felul acesta l-am cunoscut în barca în care am vâslit alături”.

Arcadie Suceveanu a afirmat că Chişinău în inima mea este o carte de istorie a Chişinăului de ieri şi de azi, istoria constituind o nouă dragoste a domnului Leonid Bujor – om implicat în istorie, interesat să valorifice spaţiul din jurul său.

 Igor Volniţchi: „Fiecare chişinăuean trebuie să citească două cărţi: Biblia şi  Chişinău în inima mea!”.

„Leonid Bujor este un mare intelectual nu pentru faptul că ştie a scrie şi a citi, ci pentru că ştie a gândi…” a spus Boris Bogoş.

Cartea Chişinău în inima mea este alcătuită din trei părţi şi nu este o lucrare de cercetare ştiinţifică sau o sinteză a istoriei Chişinăului. Este, în primul rând, un omagiu adus iluştrilor cărturari din secolele XVII-XX care au scris despre Chişinău (Dimitrie Cantemir, Miron Costin, Ion Neculce, Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu Hasdeu ş.a.).

În prima parte a cărţii sunt relatate momente importante din primele atestări documentare ale Chişinăului şi despre primele menţiuni în scris cu privire la localităţile din nemijlocita apropiere a oraşului, care, ulterior, au fost asimilate de Chişinău, iar azi, în mod integral sau parţial, sunt cartiere ale sectorului. De asemenea volumul aduce în atenţia cititorului un şir de articole, inclusiv amintiri despre Chişinăul de altădată, poezii, cântece, albume despre „Făt-Frumosul ţării – Chişinău”.

Partea a doua a cărţii Chişinău în inima mea înglobează un şir de interviuri, informaţii din mass-media timpului despre activitatea preturii, despre unele evenimente, manifestări organizate în sectorul Centru în primii ani ai secolului XXI.

Iar partea a treia referă la participarea subsemnatului în campania electorală din anul 2007 în calitate de candidat la funcţia de primar general al oraşului Chişinău. Sunt incluse şi unele articole, opinii, comentarii ale unor jurnalişti, analişti şi colegi de partid.

Prozatorul şi publicistul Victor Dumbrăveanu a scris despre Leonid Bujor: „…l-am văzut pe Leonid în diferite situaţii, şi mai incomode, şi mai dificile, dar nu l-am aflat niciodată în stări de decepţie, lăsând mâinile în jos sau uitând de bunul simţ. Asta vorbeşte despre un caracter integru, o fire echitabilă, un spirit analitic. Probabil, îşi spune cuvântul şi specialitatea lui iniţială de profesor, cu care şi-a început cariera la Universitate, iar vocaţia sa – istoria, îi permite să analizeze mai profund evenimentele sociale ale căror martori şi participanţi suntem”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s