Un grup de 21 de tinere bibliotecare din toată Moldova, inclusiv și o reprezentantă a Bibliotecii Municipale “B.P. Hasdeu”, Filiala „Onisifor Ghibu” și-au perfecționat abilităţile profesionale, au devenit mai încrezătoare în propriile forțe, au învăţat să transmită o informație prin rețele de socializare, să iniţieze şi să coordoneze un serviciu de bibliotecă.
Trainerii Lidia Kulikovski, Daniela Draghici şi Oleg Bursuc au oferit sesiuni de formare şi ateliere de lucru interactive în diverse domenii precum mobilizare comunitară și parteneriate, comunicare și relații publice (rețelele sociale, crearea conținutului online, inclusiv crearea blog-urilor), inovații de bibliotecă, liderism și abilitare etc. Pe parcursul săptămânii 8- 12 august 2016 la Școala de Vară pentru Tinerii Bibliotecari au avut loc mai multe sesiuni, excursii, vizite. În pima zi directorul programului Novateca, Evan Tracz a prezentat programul Novateca şi a accentuat scopul învăţării neformale în cadrul Şcolii de Vară. Participanții s-au cunoscut între ei. Grupul a fost divizat în 5 echipe și în fiecare zi câte o echipă a avut menirea să fie îndrumătorii celorlalte grupuri. Școala de Vară a început cu: Inovații de bibliotecă, Mobilizare comunitară şi Importanța parteneriatelor cu factorii de decizie. Fiecare zi se încheia cu o oră de sport sub îndrumarea formatorului Daniela Draghici.
În cea de-a doua zi sesiunile au continuat cu alte subiecte – Istoriile de succes, Promovarea bibliotecilor şi Formarea și gestionarea rețelei. Ziua s-a sfârșit cu o vizită la Biblioteca Națională pentru Copii “Ion Creangă” unde a fost prezentată o „Oră de Poveste” în care au fost oglindite cele 7 sfaturi pentru o poveste adevărată. Am fost plăcuți surprinși de metoda de organizare și de multitudinea de informații prezentate.


Cireaşa de pe tort în cea de-a 3 zi a fost vizita la Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu” și Biblioteca Națională. Tinerele bibliotecare au fost întâmpinate cu cuvânt de deschidere de către directorul BM “B.P.Hasdeu”, doamna Mariana Harjevschi. Aici am cunoscut AND-ul Bibliotecii Municipale, meniul serviciilor inovative de bibliotecă, comorile orașului Chișinău, biblioteca electronica ş.a.