Biblioteca "Onisifor Ghibu", bibliotecahasdeu

Conferinţa internaţională: O nouă ipostază a operei lui Gianni Rodari


              Săptămâna Culturii Italiene în Republica Moldova 

Luni, 30 mai 2016, Biblioteca „Onisifor Ghibu” în parteneriat cu organizatorii Săptămânii Culturii Italiene înRepublica Moldova a participat la conferinţa cu tema: O nouă ipostază a operei lui Gianni Rodari.

Săptămâna Culturii Italiene în Republica Moldova a ajuns la cea de-a treia ediţie. În acest an, evenimentul se desfăşoară sub patronajul Ambasadei Italiei la Chişinău şi al Ambasadei Republicii Moldova la Roma.
Manifestările culturale sunt organizate pentru a marca Ziua Naţională a Republicii Italiene (2 iunie), 70 de ani de la constituire.
Iniţial, cu un cuvânt de salut a venit directorul Bibliotecii noastre, criticul şi istoricul literar Vitalie Răileanu care a specificat că „O cultură poate fi măsurată şi prin capacitatea ei de absorbţie şi este o ocazie importantă de promovare a limbii şi patrimoniului artistic italian care trezeşte un viu interes din partea cetăţenilor din Republica Moldova. Cultura Italiană mereu a fost şi rămâne o formă aparte de a iubi frumosul, de a iubi lumea.
Astfel, Săptămâna Culturii Italiene în Republica Moldova vine să confirme adevărul – prin cultură înţelegem orice creaţie spirituală”.
Discursul în continuare a fost preluat de către M. G. Ferraris unde ia a menţionat că „Noi prezentăm valorile care ne unesc şi care stau la baza relaţiilor noastre bilaterale”.
Maria Grazia Ferraris critic literar, studiază în special contribuția literară a femeilor din secolul XX. A predat timp de mai mult de treizeci de ani literatura italiană în licee, școli de la Varese și Gavirate (Italia).
Astăzi ea a venit la noi, să ne prezinte creaţiile lui Gianni Rodari într-o nouă ipostază. Ea a studiat opera lui din motive educaționale, dar și în calitate de critic literar. M. Grazia Ferraris a relatat într-un discurs despre activitatea lui G. Rodari, biografia, operele sale, premii şi distincţii.
Gianni Rodari (n. 23 octombrie – d. 14 aprilie 1980) scriitor, poet și jurnalist cunoscut pentru imaginația și originalitatea sa prin povestiri, poezii și poeme, în multe cazuri au devenit clasice pentru copii, a contribuit la o reînnoire profundă a literaturii pentru copii. „Grammatica della fantasia”, „I viaggi di Giovannino Perdigiorno”, „Cipollino”, „Novelle fatte a macchina”, „La filastrocca di Pinocchio”, „Marionette in libertà”…etc.



Lasă un comentariu