Biblioteca "Onisifor Ghibu", conferiniță, Nichita Stănescu, Răzvan Voncu

Conferință dedicată poetului Nichita Stănescu

Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a găzduit joi, 17 decembrie 2015, conferința Nichita îmbrăcat în stofă. O evocare în fărâme. Evenimentul a fost moderat de către directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu
Criticul literar Răzvan Voncu a expus în fața publicului o nouă modalitate de a privi literatura în general și poezia lui Nichita Stănescu în special.  A vorbit despre valoarea lui Nichita Stănescu, mărturiile contemporanilor, despre testamentul pe care l-a lăsat Nichita Stănescu și despre dorința poetului ca poeziile sale să circule în variantă orală.
Publicul select – Mariana Harjevschi, Lidia Kulikovski, Radmila Popovici, Dumitru Crudu, Ivan și Maria Pilchin, Nicolae Spătaru, Iulian Ciocanu, Lucia Țurcanu, Emilian Galaicu-Păun, Nina Corcinschi, Aliona Grati, Andrei Burac ș.a.  s-au convins de luciditatea și obiectivitatea criticului Răzvan Voncu care a explicat talentul scriitorului Nichita Stănescu dintr-un punct de vedere nou, modern. Răzvan Voncu s-a format pe lângă oameni importanți cum ar fi Eugen Simion sau Nicolae Manolescu, el refuză de a se emoționa în fața unui text literar, el nu-și pierde luciditatea atunci când analizează o exegeză.
Iubitorii de literatură s-au bucurat de discursul criticului Răzvan Voncu și de talentul oratoric al profesorului, având ocazia să cunoască prin ochii scriitorului un nou Nichita Stănescu, unul cu aspecte eminesciene pe de o parte, și bacoviene pe de alta. Un Nichita îmbrăcat în ștofă. O evocare în fărâme.
Razvan Voncu este o călăuză minunată în lumea literaturii, iar discuțiile interminabile care au urmat după conferință susținute de oamenii de cultură de la noi denotă acest fapt.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s