Biblioteca "Onisifor Ghibu", Ziua Bibliografiei

26 Noiembrie – Ziua Mondială a Informaţiei

   Ziua Bibliografiei este deosebită pentru orice bibliotecă, cu ocazia acestei sărbători colectivul bibliotecii „Onisifor Ghibu” a realizat un şir de activităţi în scopul perfecţionării culturii bibliografice  şi informaţionale a utilizatorilor.

  Prioritatea anului 2015 pentru Filialele ale Bibliotecii Municipale, este Catalogul on-line (OPAC), deaceea una dintre activităţile realizate de Biblioteca „Onisifor Ghibu” a fost instruirea cititorilor cu privire la posibilităţile şi facilităţile oferite de catalogul on-line al bibliotecii. Ora de informare a fost repetată de mai multe ori pe parcursul zilei de 26 noiembrie pentru ca tot mai mulţi utilizatori ai bibliotecii să beneficieze de catalogul electronic. 
    Mulţi dintre cei care au participat la prezentare au recunoscut că facilităţile oferite de catalogul electronic îi va ajuta să-şi economisească preţiosul timp, reuşind să identifice mai uşor la ce filială se află cartea care îi interesează sau ce surse pot fi cercetate la o temă specifică.

   O altă activitate realizată de lucrătorii bibliotecii „Onisifor Ghibu” a fost lecţia bibliografăcă în cadrul căreia mai mulţi liceeni au fost instruiţi cum să elaboreze corect listele bibliografice la diverse teme din programul de studiu liceeal. Tinerii s-au arătat a fi foarte interesanţi, recunoscând că au nevoie de aceste cunoştinţe, în special, la realizarea bibliografiei de la finalul referatelor şi altor lucrări.

    Putem afirma că trăim în timpul unei noi ere, unei ere digitate, iar pe fundalul acestei realităţi biblioteca nu poate rămâne la fel ca acum 50 ani în urmă (sau chiar mai puţini). În acest context a fost organizată în Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” o masă rotundă cu studenţi de la biblioteconomie în cadrul căreia a fost discutată tema: „Biblioteca şi provocările erei digitale”. Concluziile la care s-a ajuns vizează adevărul că în ciuda concurenţei internetului şi reţelelor de socializare, cartea, biblioteca rămâne a fi o sursă inegalabilă de cunoştinţe şi o cale de neevitat dacă doreşti să obţii înţelepciunea.

      Totodată este necesar ca biblioteca să se adapteze cerinţelor erei digitale şi să colaboreze cu ea pentru obţinerea performanţelor şi pentru a fi cât mai utilă cititorilor. Exemple de astfel de colaborare sunt ebook-urile, cărţile electronice, cărţile audio, catalogul electronic, bibliotecile on-line etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s