Biblioteca "Onisifor Ghibu", ecologie, Mihail Garaz

Mihail Garaz – suprema lecţie de dragoste pentru patrie

Mihail Garaz s-a remarcat prin activitatea sa de militant ecologist, pedagog şi publicist, luptând pentru unitatea românilor şi pentru redeşteptarea sentimentului naţional. Pentru asta a şi fost asasinat, pe 14 iulie 1990 (după alte „surse” pe 1 august 1991), în faţa intrării în garajul unde îşi ţinea maşina. Fiind un asasinat comandat direct de liderii de la Moscova, evident că autorul crimei a rămas necunoscut până astăzi.


Mihail Garaz a fost printre primii care a introdus în circulație noțiunea de ecologie, printre primii care a acuzat sistemul sovietic de distrugerea naturii prin otrăvirea pământului cu chimicale, otravirea apelor, tăierea pădurilor, în special, a copacilor seculari de stejar.


În semn de recunoștinţă și respect, vecinii din blocul în care a locuit scriitorul Mihail Garaz, împreună cu văduva sa, Ana Garaz, i-au ridicat în 1994, de ziua morții sale, o troiţă. În anul 2000, la inițiativa Uniunii Scriitorilor și a Primăriei municipiului Chișinău, pe blocul unde a locuit scriitorul Mihail Garaz – str. Ion Creangă 82/2 – a fost instalată o placă comemorativă. Şi… cam atât! Cam puţin pentru un OM care s-a jertfit la propriu pentru pământul, apele, pomii şi florile pe care le-a cântat în versuri de rară sensibilitate.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s