Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Ce înseamnă a fi un bun român?

Cercul Academic ,,Constantin Brâncoveanu”
Ce înseamnă a fi un bun român?
Problema originii poporului român este una dintre cele mai vechi și mai constante teme ale istoriografiei noastre. De-a lungul timpului numeroși savanți au studiat geneza românilor. Problema dată rămâne a fi actuală până în prezent. Din aceste considerente, membrii Cercului Academic ,,Constantin Brâncoveanu” și-au propus să discute pe marginea întrebării – Ce înseamnă a fi un bun român?  
Astfel, întrunirea lor a început cu lecturarea textului ,,A fi bun român” de Nae Ionescu. După ce a fost citită ultima frază, a urmat un minut de liniște, ca mai apoi, o avalanșă de întrebări să pornească din interiorul fiecăruia: ,,Ce este românismul?; Ce înseamnă să fii un bun român?; Cum se definește românismul autentic?; Ar putea o persoană de altă etnie să devină un bun român?” ș.a.
Dintr-o discuție liniștită la început, disputa s-a transformat mai apoi într-o aprinsă dezbatere, unde fiecare venea cu argumente forte și fiecare avea dreptate în felul său.
Trebuie să recunoaștem, că membrii Cercului Academic ,,Constantin Brâncoveanu” nu au ajuns la un numitor comun în ceea ce privește noțiunea de bun român. Deși, au fost stabilite criteriile după care un cetățean poate fi apreciat ca – a fi român și a nu fi român și s-a ajuns la concluzia că deținerea pașaportului românesc nu te face român. Totuși, problema românismului autentic rămâne a fi deschisă.
Dragi utilizatori ai Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu”, vă invităm să lecturați textul lui Nae Ionescu și să încercați și Dumneavoastră să dați o definiție noțiunii de bun român.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s