Biblioteca "Onisifor Ghibu", expoziţia de fotografii, Liceul Teoretic "Mircea Eliade", Mircea Eliade, Veronica Postolachi

Mircea Eliade – permanenta prezenţă în existenţă

Mircea Eliade este autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi, semnatar a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate.
Pentru a comemora personalitatea lui Mircea Eliade (născut la 13 martie 1907, București, decedat la 22 aprilie 1986, Chicago), filozof și istoric al religiilor, scriitor, om de știință de factură enciclopedică, de prestigiu și imagine culturală universală, Biblioteca „Onisifor Ghibu” a organizat recent, în colaborare cu Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, două activități cultural-științifice: expoziția de fotografii  Mircea Eliade: itinerariu biografic și spiritual și expoziția de fotografii cu genericul  Manifestări cultural-științifice „Zilele  Mircea Eliade” organizate de Liceul Teoretic „Mircea Eliade” în colaborare cu Biblioteca „Onisifor Ghibu”,20 de ediții:  istoric. Expozițiile au prezentat un viu interes pentru elevii acestei instituții de învățământ, care au participat la vernisare.
Evaluarea critică a posterității operei eliadești este importantă, tocmai de aceea au fost organizate aceste manifestări cultural-științifice, interesante și prestigioase, pentru a readuce mereu  în actualitate valorile spirituale promovate de Mircea Eliade. Istoricul acestor activități a fost prezentat de doctorul în filologie Veronica Postolachi, profesoară de limbă și literatură română a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” și Margareta Cebotari, bibliotecar principal al filialei „Onisifor Ghibu” a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Vizitatorii au făcut cunoștință și cu volumele de carte despre viața și activitatea lui Mircea Eliade, aflate în colecția Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, prezentate în expoziţia „Mircea Eliade –  un Mecena al românismului”.
În aprecierile criticilor literari, Mircea Eliade vine în literatura română cu o neliniște fundamentală – a lui și  a generației postbelice. O generație care se rupe de ceea ce a fost – dar nu are un program pentru viitor. Astfel, în scrierile sale, Mircea Eliade analizează criza de valori prin care trece tânăra generație – o generație ce caută o altă definiție a omului în raport cu istoria.
Pentru Mircea Eliade, Omul este o ființă pentru experiență, dar și pentru mituri.Astfel apar mai multe axe stilistice în proza lui – axa realistă și axa mistică. Una din convingerile promovate de Mircea Eliade este faptul, că  literatura trebuie să inițieze omul în spiritualitate.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s