Biblioteca "Onisifor Ghibu", medalion literar-artistic, Ziua Limbii Române

„Şi totuşi, limba română” (Vlad Pohilă)

„A vorbi sănătos limba maternă este o demnitate”.
Grigore Vieru

Cea de-a 41-a ediţie a Medalionului literar desfăşurat la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, a fost dedicat Limbii noastre cea române. Nu este întâmplător acest fapt, pentru că anul acesta se împlinesc 25 ani de la lupta pentru revenirea la grafia latină şi la consfinţirea limbii române în Republica Moldova.

Medalionul „Odă limbii române” a cuprins o serie de activităţi, de la recitaluri de poezie până la cele mai frumoase momente de muzică, dar şi conferenţieri deosebite.

Chiar de la bun început, atmosfera a fost plăcut surprinsă de un moment muzical, interpretat de Marius Grimalschi, elev din clasa a IX-a la Liceul „Mircea Eliade”, pe versurile „Pentru ea”de Grigore Vieru, muzică Ion-Aldea-Teodorovici.

Cu o alocuţiune despre limba română a venit poetul, profesor universitar, doctorul habilitat în filologie, Gheorghe Colţun. El a numit Limba română – „comoara comorilor”, fiind după părerea sa, cea mai scumpă şi mai veşnică comoară. A recitat şi o poezie despre limbă pentru a le arăta celor prezenţi cum trebuie să vorbeşti corect limba română şi ce nu trebuie să vorbeşti în limba română.

În Sala Nuciferă de la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a palpat frumuseţea limbii române exprimată prin momentele spectaculoase de poezie declamate de elevii şi studenţii de la Universitatea de Stat din Moldova, de la Liceele Teoretice: „Mircea Eliade”, „Gheorghe Asachi” şi Gimnaziul „N. H. Costin”.

Criticul literar, doctor habilitat în filologie, Ana Bantoş, prezentă la acest medalion dedicat Limbii noastre cea română, a precizat că „Limba este un instrument al literaturii, este fiinţa unui neam, este oglinda unui destin”. Totodată i-a îndemnat pe cei prezenţi la manifestare să cinstească Limba română, indiferent unde nu s-ar duce, să-i însoţească chiar dacă vor cunoaşte şi alte limbi.

Atent la alocuţiunile elevilor, profesorul, lingvistul şi doctor în filologie, Ion Melniciuc, a recunoscut că este un prieten adevărat al acestor iubitori ai limbii române, fiind cucerit de poeziile pe care le-au recitat, precizând că „Limba română este regele tuturor ştiinţelor, este un tezaur sacru lăsat de strămoşii noştri”.

 Profitând de prezenţa profesorilor de limbă română, conferenţiarul universitar i-a îndemnat, ca la ora de dirigenţie împreună cu elevii să facă din limba română un cult, la care să ne închinăm.

Cu frumoase mulţumiri despre limba română a venit doamna Veronica Postolachi, doctor în filologie, care este iniţiatorul şi moderatorul Medalioanelor literare, ce au loc la Biblioteca „Onisifor Ghibu”.
Pe final, criticul literar Ana Bantoş, a oferit în dar un număr din revista „Limba română”, pentru cel mai frumos recital de poezie, declamat de Adrian Bolocan, elev din clasa a IX-a la Liceul „Mircea Eliade”, care a recita poezia „O altă limbă mai frumoasă nu-i” de Victor Teleucă.

Cei prezenţi au avut posibilitatea de a răsfoi antologiile de la expoziţia de carte – „Limba română este Patria mea”dedicată Limbii române. Totodată au avut posibilitatea de a privi o expoziţie inedită de fotografii „Unitatea de limbă – unitatea de neam”, din arhiva personală a maestrului fotograf – Nicolae Răileanu, care a realizat cadre unice din perioada anilor 1991 de la Marea Adunare Naţională, despre istoria luptei pentru revenirea la grafia latină şi consfinţirea limbii române.

Deci, nouă ne rămâne să omagiem şi să promovăm cu mândrie, împreună limba noastră cea română, ca element viu al unităţii noastre spirituale, culturale şi istorice, iar lucrurile frumoase despre limbă să le aplicăm în viaţa de zi cu zi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s