Biblioteca "Onisifor Ghibu", lansare de carte, Zina Izbaş

Lansarea cărţii „Şoapte în toamnă” de Zina Izbaş

Cu prilejul sosirii primăverii, jurnalista Zina Izbaş a venit în faţa cititorilor săi cu o plachetă de versuri intitulată „Şoapte în toamnă” (Chişinău, Ed. Pontos, 2013. – 92 p.). Este cea de-a cincia carte de poezii pe care scriitoarea Zina Izbaş o lansează înSala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu”.

La deosebita întrunire au fost invitaţi prietenii fideli şi admiratorii de Poezie confesivă. Autoarea a împărtăşit bucuria noii apariţii editoriale cu toţi cei dragi sufletului şi admiratorii creaţiei sale, care au fost alături de ea mereu.
Poemul „Şoapte în toamnă”, care este şi pro-titlul noii plachete de versuri a Zinei Izbaş, a fost pusă pe note muzicale de Natalia Croitoru, interpretă folkistă şi colegă de la emisiunea Naţional Junior, răsunând în debutul evenimentului. Au fost prezenţi şi numeroşi prieteni ai autoarei, impresionaţi de faptul că realizatoarea de emisiuni de la „Radio Moldova” reuşeşte să îmbine munca de jurnalistă cu poezia.

Cartea reprezintă o culegere cu mai multe poezii de dragoste. Sunt amintirile autoarei, re-trăite de cândva…

 „Am scris cartea noaptea, dar am avut teamă să nu mă repet în cărţile mele pentru a nu plictisi cititorii”, a afirmat poeta Zina Izbaş.
Cu un cuvânt de salut şi cu o deosebită apreciere a venit criticul literar, directorul Filialei „Onisifor Ghibu”, dar şi moderatorul programului – Vitalie Răileanu: „poeta este o foarte atentă scriitoare, o coautoare care-şi concentrează toate plachetele pe sinceritate, confesează pentru a citi, despre timpul prezent. Este o poetă cu faţa ascunsă, În Poeme confesive, iar în creaţia ei predomină sinceritatea”.

Maestrul şi scriitorul Ianoş Turcanu, prezent la eveniment, a fost primul dintre toţi cei care au citit versurile şi a reacţionat printr-o prefaţă asupra poeziilor scrise de Zina Izbaş. Inspirat de fiecare poezie, de fiecare gând şi capitol citit, dânsul a afirmat că: „prin această carte autoarea ne-a demonstrat că este o scriitoare serioasă, care, cu acuitatea trăirilor şi a re-trăirilor, s-a aventurat în lumea ei, a reuşit să devină o poetă foarte bună. Deşi, este o fire cam deprimantă, aduce lumină, bunătate dar şi tristeţe în poeziile sale”…


La eveniment au răsunat cântece pe versurile Zinei Izbaş. Atmosfera a fost înnobilată şi de Creaţiile vestimentare în stil etno, realizate şi prezentate de studentele Colegiului Tehnologic din capitală. Elevele au avut două prezenţe de modă în stil naţional, iar cromaticul culorilor alb-roşu au volburat emoţiile pentru a simţi primăvara.

Scriitoarea Marcela Mardare este şi ea prefaţatoarea volumului de versuri „Şoapte în toamnă” a Zinei Izbaş, care şi-a desemnat notele prin: „O pasăre e viaţa şi un timp”, afirmând că „Am făcut prefaţa pe măsura versurilor care au fost scrise într-un timp scurt, titlul este un vers din poezia autoarei. „Pasărea” – este Zina Izbaş, care din orice zbor adună ceva, este pasărea de dor ce ne apropie prin poezie de cele sfinte, de cele care au valoare. Cartea este o realizare, o îndemn să-şi continue şoaptele şi în continuare ”.

Pe final, scriitoarea Claudia Partole a adus doar laude la adresa Zinei Izbaş: „Nu aş fi putut să nu vin la tine, apari rar la 3-4 ani cu o carte, eşti foarte exigentă. Iţi construieşti poezia ca o casă, fiecare poezie a ta are inimă, eşti un veşnic învăţător. Şi-n poezie eşti foarte adolescentină, simţi lucrurile nu ca un om plictisit de viaţă, până şi tristeţea ta e plină de optimism… Ştii să aduni lumea în jurul tău magnific prin felul tău de a fi”.

Colega sa, de la Radio – Moldova 1, Larisa Verdeş i-a atribuit calificativul de izvor veşnic: „tu în permanenţă ai fost şi eşti ca un izvor veşnic pe care-l descopăr zi de zi. Tot ceea ce face Zina Izbaş este Poezie!”

Cu cuvinte de laudă pentru ceea ce au învăţat de la Zina Izbaşşi cu gânduri bune au venit tinerele de la „Ars Adolescentina” şi colegele de breaslă cu care a lucrat cot la cotla emisiunea „Naţional Junior”.

În încheiere directorul bibliotecii a venit cu acelaşi îndemn pentru toţi cititorii: „Poeta Zina Izbaş nu trece din carte în carte, ea îşi scrie Cartea singură, deci, citiţi Poeziile Zinei Izbaş, pentru a percepe deosebita Lume a Poemelor confesive”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s