După cum afirmă Nicolae Rusu, întâlnirile sale cu cititorii sunt de fiecare dată momente de revelaţie spirituală. Astăzi, scriitorul a fost oaspete al cititorilor bibliotecii „Onisifor Ghibu”, unde, într-o atmosferă caldă, a purtat un dialog interesant cu studenţii de la Colegiul Politehnic.
Am menţiona faptul că în cadrul acestei întâlniri a fost prezentat volumul „Nicolae Rusu: biobibliografie„ (Ch., 2013), editat de BM „B. P. Hasdeu”, care ne oferă multe informaţii despre viaţa şi activitatea autorului. O lucrare importantă, care ne ajută să înţelegem că Nicolae Rusu relatează în cărţile sale viaţa societăţii noastre şi scrie despre tot ceea ce nu-i este străin omului: dragoste, durere, luptă, credinţă – a ţinut să remarce Margareta Cebotari, bibliotecar principal.
Pentru a-i convinge de acest fapt, Nicolae Rusu le-a citit studenţilor o snoavă întitulată „Merele”, din culegerea sa de povestiri „Hai la mere!” Apoi i-a provocat pe adolescenţi la o discuţie asupra celor expuse în această povestioară. După o primă lectură, pare a fi o povestire cu conţinut anecdotic, o povestioară comică. „De fapt, este un fel de râs cu plâns. Acest râs al basarabenilor descrie nefericirea lor”– a menţionat autorul. Pentru a-i pune iarăşi pe gânduri pe adolescenţii din sala bibliotecii, autorul le-a mai citit o parabolă a sa, cu denumirea „Livada”, cuprinsă în volumul „Oraţie de ursitoare”. A urmat şi dialogul de descifrare a mesajului, pe care a dorit să-l transmită cititorilor. Din cele expuse de studenţi a devenit evident că mesajul a fost înţeles de ei.

Fiind un scriitor unic prin simplitatea şi profunzimea cu care descrie realităţile sociale şi trăirile umane, putem spune cu certitudine că această întâlnire a lui Nicolae Rusu cu cititorii, în cadrul bibliotecii „Onisifor Ghibu”, a fost una pe cât de interesantă, pe atât de cognitivă.