
Anatol Moraru consideră că volumul „Săgeţi” „a produs cel mai mare scandal politico-literar din spaţiul basarabean al timpului. Cartea a fost calificată drept o diversiune ideologică, cazul „ieşit din comun” fiind discutat la o şedinţă specială a Biroului comitetului Central al fostului Partid Comunist din Moldova, prin decizia căruia toţi comuniştii „nevigilenţi”, care au permis editarea volumului, urmau să fie aspru pedepsiţi”.
„Şi totuşi, a avut curajul civic, ca nimeni altul, să le arunce mănuşa, să le spună un adevăr dureros că-i urăşte” […] Crezul poetic al lui Cărare a fost definit în acea carte care azi se cere situată între cărţile programatice de eliberare naţională (Andrei Hropotinchi). Nicolae Cărare avea dreptate cînd zicea că „umorul putea fi ţinut în anticameră, dar nu şi exmatriculat din artă, din creaţia lui Petru Cărare”.
În 1990 cartea a fost reeditată, după ce a fost completată cu versuri noi, modificîndu-i-se titlul în „Săgeţi. Carul cu proşti. Și alte poeme”. Alte poeme sunt preluate din „Carul cu proşti”, o suită mai recentă de poeme satirice, unde citim un homo viciosus, cu toate relele şi metehnele lui. La fel descoperim şi cîteva pînze epice mai vechi, preluate din arhiva autorului, care nu au apărut în „epoca de aur ce a fost de plumb”, ani livreşti umbriţi de numele unui Hruşciov și Brejnev.
Apărută în 1990, cartea e şi o mărturie a atmosferei ce anunţa marile schimbări. În acest sens, prefaţatorul Vasile Nastasiu întrezărea în această carte o sincronizare cu noile vremuri: „detestînd orice soi de măşti bonom şi zîmbitor, neastîmpărat ca un argint viu şi aidoma unui spiriduş necesar, autorul indică prin tot ce a creat mai valoros că literatura moldovenească se poate înscrie cu certitudine drept un fenomen al restructurării spirituale”.