Biblioteca "Onisifor Ghibu", In memoriam, lansare de carte

O viaţă trăită intens

Astăzi a avut loc prezentarea cărţii „O viaţă trăită intens: Valeriu Machedon”, concepţie şi relizare de prof. Gheorghe Colţun şi Eugenia Machedon. 
Cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii „Onisifor Ghibu”, a reflectat în alocuţiunea sa un portret viu şi bine accentuat al acestei personalităţi, conturat în contextul intelectualităţii basarabene. 
Valeriu Machedon s-a definit nu numai prin pregătirea de specialitate, dar printr-o instruire generală, dobândită prin lecturi îndelungi. Spirit riguros, dezvoltat în disciplinele ştiinţifice ale pedagogiei, Profesorul Machedon a deprins din această perioadă de formaţie, ca şi din activitatea sa ca învăţător şcolar, calitate de căpetenie ale pedagogului Valeriu Machedon: observaţia exactă a realităţii, gândire raţională, presupunând o raportare a faptelor la cauze. Se întregesc, în acest mod, liniamentele unui umanism profesoral: rigoare ştiinţifică şi simţ etic.
Cine a fost El – Planeta Valeriu Machedon? Răspuns la această întrebare veţi găsi în prezentul volum, scris cu drag de rude, prieteni şi oameni buni, care l-au cunoscut şi l-au apreciat. Sper că această carte va deveni, în primul rând, o moştenire spirituală pentru actuala şi viitoarele generaţii ale arborelui genealogic Machedon şi, în al doilea rând, o lume întreagă va afla despre viaţa trăită din plin de către o personalitate a Neamului nostru, acela care a fost, dar şi rămâne, Valeriu Machedon, prin urmele pe care le-a lăsat pe acest pământ, prin faptele care l-au caracterizat ca Om, prin cetatea pe care şi-a înălţat-o cu dragoste şi bucurie spre dăinuirea celor dragi sufletului său generos şi plin de lumină” (p. 133-134).
Profesorul universitar Gheorghe Colţun, realizatorul conceptului acestei ediţii comemorative, a venit cu multe detalii din viaţa acestui om de excepţie, care şi-a iubit atât de mult pământul natal, meleagurile copilăriei, familia.

Ana-Lucia Culev, şefa Direcţiei Cultură a Primăriei municipiului Chişinău, a ţinut să menţioneze, îndeosebi, faptul că Valeriu Machedon şi-a susţinut deviza pe care o avea în viaţa sa: „Merită să-ţi dai toate forţele pentru înfăptuirea un gând bun!”. Şi a mers dârz în realizarea iniţiativelor sale.

Chişinăuienii se mândresc cu această familie, deoarece la iniţiativa lor au fost făcute multe lucruri bune în municipiu, s-au organizat evenimente şi s-au implementat proiecte cu caracter socio-cultural pentru îmbunătăţirea vieţii concetăţenilor.
Scriitorul, istoricul şi omul politic, directorul Institutului Cultural Român Valeriu Matei a declarat că apreciază mult apariţia acestei cărţi, deoarece este important să elucidăm şi să aducem la realitate evenimentele care au început în anul 1989, trebuie să ne amintim mereu de cei care sunt adevărate valori ale acestui neam. Iar Valeriu Machedon s-a inclus plenar în activitatea mişcării de eliberare naţională din febra anilor ’90.
Au venit cu aprecieri şi opinii aparte despre Omul Omeniei care a fost Valeriu Machedon amicii de şcoală, colegii de facultate şi cei din timpul activităţii sale pedagogice, dar şi colaboratori ai companiei „StarNet”, care sub egida Dumnealui a obţinut o dezvoltare de succes şi deosebite performanţe. Aici şi-a regăsit şi mulţi prieteni.
Frumoase amintiri despre Valeriu Machedon au prezentat membrii familiei sale – sora Tatiana, soţia Eugenia şi fiul Alexandru, un continuator demn al tatălui său, care, fiind Director General al Companiei „StarNet” continuă crezul promovat de Valeriu Machedon pe parcursul vieţii sale: „Este important cumtrăim şi nu câttrăim!”.
Rectalul de versuri „Bucuraţi-vă” de Dumitru Matcovschi, „Marii bărbaţi” de Vasile Romanciuc, prezentat de elevi de la Liceul „Nicolae Sulac” şi interpretarea de către tânărul Cristian Lupaşcu a melodiilor pe versuri de Adrian Păunescu „Rugă pentru părinţi” şi „Telefon peste moarte” – au adus clipe emoţionante pentru cei prezenţi în Sala Nuciferă a bibliotecii „Onisifor Ghibu”.
În încheierea activităţii a fost proiectat un film documentar despre viaţa şi activitatea lui Valeriu Machedon.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s